Statsejet olieselskab har købt stor mediekoncern

Sådan kender man Orlen på de polske veje. Men nu har energiselskabet overtaget mediekoncernen Polska Press, som en del af regeringens strategi om at gøre medierne mere polske. PR-foto.

WARSZAWA: Det statsejede polske olieselskab PKN Orlen har købt mediekoncern med 20 regionale aviser, 120 ugeaviser og lige så mange hjemmesider.


Det polske statsejede olieselskab PKN Orlen, har købt mediekoncernen Polska Press med 20 regionale aviser, 120 ugeaviser og hjemmesider med et månedligt læsertal på over 17 millioner.

polennu.dk skrev allerede i oktober at der blev forhandlet om en overtagelse, men i dag er det så blevet en kendsgerning.

LÆS OGSÅ: Statsejet olieselskab vil overtage frie polske medier

Overtagelsen sker som et resultat af regeringens bestræbelser på at gøre de polske medier polske igen. Der er ingen oplysninger om hvor meget olieselskabet skal betale for mediekoncernen. Sælgeren er det tyske selskab Verlagsgruppe Passau (VGP). Der er 24 regionale aviser i Polen, og de 20 af dem overtages nu af den polske stat. Det er:

Disse 20 aviser

Dziennik Bałtycki, Dziennik Łódzki, Dziennik Zachodni, Gazeta Krakowska, Głos Wielkopolski, Kurier Lubelski, Polska Metropolia Warszawska, Express Ilustrowany, Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Gazeta Lubuska, Gazeta Pomorska, Kurier Poranny, Gazeta Współczesna, Nowa Trybuna Opolska, Echo Dnia, Gazeta Codzienna Nowiny, Głos Dziennik Pomorza, Express Bydgoski, Nowości Toruńskie. Alle aviserne udgiver også ugeaviser og gratisaviser, og koncernens hjemmesider læses hver måned af over 17 millioner mennesker. Eller 60 procent af de polske internetbrugere.

EKSTERNT LINK: Polska Press

Polska Press koncernen havde et overskud sidste år på 8,59 millioner zloty.

Kritik af handel

Flere kritiserer den polske regering for, at den med overtagelsen via det statsejede olieselskab vil påvirke det redaktionelle indhold på samme måde som det i dag sker på public service-tv-stationen, TVP.

LÆS OGSÅ: Polsk medie får international støtte til retssager

Vi har ikke bygget en betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, kan du gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.