Statsejet oliekoncern vil overtage frie polske medier

Flere topfolk i den største polske mediekoncern er blevet fyret. Udrensningen af PiS-propagandister er indledt. Da Jaroslaw Kaczynski og Orlen overtog koncernen blev 20 ud af 21 chefredaktører fyret. Arkivfoto.

WARSZAWA: Det statsejede polske olieselskab PKN Orlen vil købe Polska Press, som ejer 20 regionale aviser i Polen, skriver The Economist.Polens regering vil have kontrollen over alle de polske medier. I forvejen er det uomtvisteligt, at det er regeringspartiet der styrer de store public service-medier, som f.eks. det nationale tv-selskab TVP, det polske nyhedsbureau PAP, Polsk Radio og flere. Men nu vil regeringen også have fat i flere lokale og regionale medier, udover de katolske medier som i forvejen støtter regeringspartiet.

Oliegigant i medier

The Economist skriver, at det statsejede olieselskab PKN Orlen forhandler om at købe Polska Press, som ejer regionale aviser over hele Polen. Det er det tyske selskab Verlagsgruppe Passau (VGP), der i dag ejer aviserne. Der er i alt 24 regionale aviser i landet, og det tyske selskab ejer de 20 af dem.

Kaczynskis regeringsparti og hans partnere, har længe villet gøre livet svært for frie og uafhængige medier, mange af dem har udenlandske ejere. Et forsøg med en særlig lov der forbyder udenlandske virksomheder at eje mere end 25 procent af et medie i Polen, er blevet voldsomt kritiseret af blandet andet USA og EU. Men den polske regering har endnu ikke opgivet planerne af den grund.

Opkøb af medier

Det er ikke første gang, at det statsejede olieselskab bliver sat ind i kampen for at give regeringen kontrollen over medier. Så sent som i år har PKN Orlen overtaget Ruch, en polsk nyhedstjeneste.

Direktøren for det hele

Ifølge det respekterede polske dagblad Rzeczpospolita, er det olieselskabets direktør, Daniel Obajtek, der har fået til opgave af regeringen, at opkøbe de frie og udenlandske medier i Polen.

Som en del af kampen mod de frie medier, har den polske regering siden 2016 forbudt statsejede virksomheder og nationale myndigheder, at annoncere i flere af de frie polske medier.

Polen styrtdykker på pressefriheds index

Polen er styrtdykket på det internationale pressefrihedsindeks fra en plads som nummer 18 i 2015, til en plads som nummer 62 i september i år. Kaczynski-regeringen trådte til i 2015.

Vil du støtte frie medier? – så er her en god mulighed. Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.