Polens klimaminister og landbrugsminister fyret

Minister fyret
Anna Moskwa er blevet ny polsk klimaminister. Hun er fra Zamosc og uddannet i sociologi, internationale relationer og økonomi. Her udnævnes hun af præsident Andrzej Duda på anmodning af partiformand Jaroslaw Kaczynski. Foto: Marek Borawskim, KPRP.

WARSZAWA: Polens klimaminister og landbrugsminister fyret. Konflikter med Tjekkiet og polske bønder er baggrunden.


Tirsdag blev den polske klimaminister og den polske landbrugsminister fyret. Partiformand Jaroslaw Kaczynski har foretaget en række ændringer efter at regeringen har mistet sit flertal. Som tidligere beskrevet hos polennu.dk, betyder ændringen blandt andet et farvel til den respekterede og populære klimaminister, Michał Kurtyka. Han bliver ofret, fordi det ikke lykkedes Polen at vinde over Tjekkiet ved EU-domstolen i striden om en kulmine i grænseområdet.

Klimaminister og landbrugsminister står til fyring

Afsked med populær minister

– I dag er min sidste dag i klimaministeriet, sagde Michal Kurtyka der er blevet fyret, på en pressekonference tirsdag. På spørgsmålet om årsagen til hans fratræden svarede han:

– Familien er meget vigtig.

Michal Kurtyka har været klimaminister siden november 2019. Han var ansvarlig for COP 24 klimatopmødet i Katowice, og blev anset som en af de progressive grønne kræfter i Polen.

Ny klimaminister

Anna Moskwa er ny klimaminister. Hun kommer fra Zamosc og er uddannet i sociologi, internationale relationer og økonomi. Hun er bestyrelsesmedlem i Baltic Power, som skal bygge en vindmøllepark i Østersøen.

Fra landbrug til regional politik

Landbrugsministeren Grzegorz Puda havde også sidste arbejdsdag tirsdag. Han straffes for de mange demonstrationer mod regeringen fra landbrugets organisationerne, der har arrangeret anti-regerings protester og demonstrationer. Regeringspartiet har normalt stor opbakning på landet.

Henryk Kowalczyk, tidligere miljøminister, blev ny landbrugsminister i stedet for Grzegorz Puda, der er blevet minister for regionalpolitik. Kowalczyk fik også titel af vicestatsminister.

Svækkelse af regeringschefen

Ændringerne i regeringen vurderes som en markant svækkelse af statsminister Morawiecki, da de fyrede ministre er nogle af hans nære partnere i regeringen. Partiformand Jaroslaw Kaczynski skal være enig med den rabiate justitsminister, der repræsenterer den koalitionspartner, Solidarna Polska, for at have en chance for at opnå flertal i parlamentets underhus. For at kabalen skal kunne gå op, genoprettes sportsministeriet, som eller blev nedlagt af samme Kaczynski-regering tidligere. Ny sportsminister er Kamil Bortniczuk.

Regeringskrise: Polsk vicestatsminister fyret 

LINK: Se alle regeringsændringerne her

Mere om polsk politik på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00