Præsident vil blokere for lempelser i abortloven

Polens præsident siger fra NATO-topmødet i Washington, at han vil nedlægge veto mod lempelser i abortloven i Polen. Statsministeren er rasende over, at præsidenten bruger besøget i USA til at ”spytte på den polske regering”. Foto: Marek Borawski.

WASHINGTON: Polens præsident vil blokere for lempelser i abortloven, og han beskylder regeringen for at bryde forfatningen.


Polens præsident Andrzej Duda vil blokere for lempelser i abortloven. Det siger han til polske TVN 24 under sit besøg i USA. Præsidenten, vicestatsministeren, udenrigsministeren og andre højtstående polakker, deltager i NATO-topmødet, der samtidig er markering for 75 året for dannelsen af NATO. Trods uenigheder mellem præsident og regering, har de to parter slået sammen i forhold til NATO. Men under besøget i USA, har præsidenten lagt luft til lempelserne i abortloven, ligesom han beskylder regeringen for brud på retsstaten.

(Fortsættes under)

Donald Tusk vil fjerne det næsten totale abortforbud

Præsident imod abortloven

– Jeg vil ikke underskrive loven om afkriminalisering af hjælp til abort, siger Andrzej Duda i et interview til TVN24. Han mener ikke, at kvinder der er gravide og får en abort skal stilles til ansvar, men at andre mennesker der gør det muligt, bør straffes. Hvis præsidenten ikke underskriver de love der vedtages i parlamentet, har de ingen gyldighed. Præsidentens embedsperiode udløber næste år.

I Danmark er det Kongen der underskriver lovene, efter demokratisk behandling og vedtagelse i Folketinget.

Men det var ikke det eneste kritikpunkt, præsidenten havde mod sin egen regering, mens han var i USA.

(Fortsættes under)

Eksperter: Præsidenten har gjort sig selv til grin

Brud på forfatningen

I et interview til TV Republika sagde Duda:

– Der har været drastiske overtrædelser af loven og forfatningen i Polen i løbet af de sidste seks måneder, sagde præsidenten, efter at anklagemyndigheder har varetægts fængslet flere af præsidentens partikammerater, efter misbrug og tyveri af penge fra voldsofre.

Statsminister er rasende

Præsidentens udtalelser udløste omgående en skarp reaktion fra statsminister Donald Tusk.

– Tag til Washington til NATO-topmødet for at spytte på den polske regering i et tv-interview og samtidig annoncere endnu et veto (abortloven, red). Det er ikke, hvad præsidentens mission er. Det er en skam, skriver Tusk på X-twitter.

Polske partier vil have folkeafstemning om abort

Mere nyt fra og om Polen

Hos polennu.dk har vi fravalgt en betalingsmur til vores indehold, for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde med et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905 eller direkte til vores bank: Danske Bank: 4315 – Konto: 0012245351. Det vil være en stor hjælp! På forhånd, tak!