Polske partier vil have folkeafstemning om abort

Folkeafstemning om abort
To oppositionspartier kræver nu en folkeafstemning om abort. Kaczynski-regeringen strammede reglerne i 2020, hvilket betyder at der reelt er abortforbud i Polen i dag. Arkivfoto.

WARSZAWA: Flere polske partier kræver nu en folkeafstemning om abort. Afstemningen skal finde sted 100 dage efter parlamentsvalget.


To polske oppositionspartier kræver en folkeafstemning om abort, hvis oppositionen kommer til magten. Den krævede folkeafstemning om abort skal finde sted indenfor de første 100 dage efter det kommende valg, der seneste skal finde sted den 5. november.

Kravet om en folkeafstemning kommer fra partiet Polen 2050 og det polske folkeparti (PSL). De to ledere af partierne Szymon Holownia og Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. De to partier vil – ifølge de fleste meningsmålinger – kunne blive koalitionspartnere for en ny regering efter valget.

Siden 1993 og frem til 2020 havde Polen en af ​​Europas strengeste abortlove, hvor det kun var muligt at få abort i tre tilfælde; hvis der var tale om voldtægt eller anden kriminel handling, hvis moderens liv eller helbred var i fare, eller hvis dr blev konstateret alvorlige forsterskader.

Men i 2020 besluttede en politisk udpeget forfatningsdomstol, at disse undtagelser var et brud på den polske forfatning, hvilket betød at der er et næsten totalforbud mod abort i Polen.

(Artiklen fortsættes under)

Danske aborter er en hjælp for polske kvinder

LINK: Danske aborter er en hjælp for polske kvinder

Folkeafstemning om abort

I begrundelsen for kravet om en folkeafstemning hedder det, at afgørelsen fra forfatningsdomstolen er skandaløs. Formanden for Polen 2050 mener ikke at hverken politikere eller biskopper, skal afgøre spørgsmålet om abort. Det skal polakkerne. Ved at gennemføre en folkeafstemning, bliver det sværere for Polens præsident Andrzej Duda at nedlægge veto.

En måling fra november, viser at 70 procent af polakkerne vil have liberaliseret abortlovgivningen. Partiet Lewica (Venstre) vil ikke have folkeafstemning, men kræver fri abort op til 12. uge. Det største oppositionsparti – Borgernes Platform (PO) med Donald Tusk som formand – har ikke kommenteret kravet om en folkeafstemning om abort.

Donald Tusk har dog tidligere udtalt, at noget at det første han vil gøre som ny statsminister, er at ændre den nuværende abortlovgivning.

DR forklarer om det nye abortforbud i Polen

LINK: DR forklarer om det nye abortforbud i Polen