Donald Tusk vil fjerne det næsten totale abortforbud

totale abortforbud
Polen får ny regering med Donald Tusk i næste uge. Mandag vælges han som statsminister, og tirsdag skal hans nye regering godkendes. Arkivfoto.

PSZCZYNA: Formanden for det største oppositionsparti Donald Tusk, vil fjerne det næsten totale abortforbud, der er gældende i Polen.


Polens tidligere statsminister Donald Tusk, vil gøre op med Polens næsten totale abortforbud, hvis han kan skabe flertal efter valget. Det lovede han i denne uge i den polske by Pszczyna, hvor en gravid 30 år gammel kvinde døde i 2021, efter at været blevet nægtet abort. En sag om det næsten totale abortforbud, der blev indført af Kaczynski-regeringen, som udløste stor forargelse i landet. Polen havde i forvejen en af Europas skrappest abortlovgivninger.

Kvinders rettigheder står øverst på vores liste, sagde Donald Tusk. Partiformanden henviste ikke alene til abortspørgsmålet men også lønforskelle mellem mænd og kvinder.

Tilbage til arbejdsmarkedet

Tusk vil også indføre et særligt månedligt tilskud på 1.500 zloty, for mødre der vender tilbage til arbejdsmarkedet efter at have født børn.

– Jeg kan ikke forestille mig, at nogle af os på den demokratiske side, der stræber efter en valgsejr, ikke vil anerkende spørgsmålet om kvinders rettigheder, som en absolut topprioritet, sagde Tusk.

– Beslutninger om at afbryde graviditeten, skal udelukkende træffes af kvinden og lægen, sagde Donald Tusk.

(Artiklen fortsættes under)

Polsk aktivist idømt straf for at hjælpe med abort

LINK: Polsk aktivist idømt straf for at hjælpe med abort

Stop det næsten totale abortforbud

Donald Tusk lovede også, at hans parti vil finde lovlige veje for at annullere forfatningsdomstolens afgørelse, der betyder at det er muligt med det nuværende næsten totale abortforbud. Også bliver der lige mange mænd og kvinder på listerne, blandt de ti først, lovede partiformanden.

– Vi skal absolut gøre alt, hvad der står i vores magt for at få Polen ud af middelalderens mørke igen, sagde Tusk.

Der skal være valg i Polen senest den 5. november.

 

Støt polennu.dk – med lidt hver måned

DKK 50,00 pr. måned

DKK 100,00 pr. måned

DKK 200,00 pr. måned