Stor statskontrolleret mediekoncern sat til salg

Den store mediekoncern Polska Press skal sælges. Den blev opkøbt af den tidligere regering gennem det statsejede energiselskab PKN Orlen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Den store statskontrollerede mediekoncern – Polska Press – er sat til salg. Koncernen blev opkøbt af et statsejet olieselskab for fire år siden.


Den store mediekoncern Polska Press er sat til salg. Det statsejede energiselskab PKN Orlen købte mediekoncernen for fire år siden, som en del af den daværende regerings ”polonisering” af medierne.

(Fortsættes under)

Statsejet olieselskab har købt stor mediekoncern

Handlen var kontroversiel, fordi den daværende Kaczynski-regering blev beskyldt for at bruge mediekoncernen til egne politiske formål. Der blev da også foretaget en del udrensninger i den redaktionelle stab, da PKN Orlen og dermed staten overtog koncernen.

Mediekoncernen Polska Press består af 20 regionale aviser (der er 24 regionale aviser i hele Polen, red.), 120 ugeaviser og hjemmesider med et månedligt læsertal på over 17 millioner. Gruppen kan bedst sammenlignes med danske Jysk Fynske medier, om end Polska Press er noget større.

Uanset en ny ejer, så har Polska Press en langsigtet strategi om at styrke positionen på onlinemarkedet og udvikle nye produkter, siger Zenon Nowak, direktør i Polska Press til nyhedsbureauet PAP.

Landsdækkende mediekoncern

Der er 24 regionale aviser i Polen, og de 20 af dem ejes af Polska Press. Det er: Dziennik Bałtycki, Dziennik Łódzki, Dziennik Zachodni, Gazeta Krakowska, Głos Wielkopolski, Kurier Lubelski, Polska Metropolia Warszawska, Express Ilustrowany, Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Gazeta Lubuska, Gazeta Pomorska, Kurier Poranny, Gazeta Współczesna, Nowa Trybuna Opolska, Echo Dnia, Gazeta Codzienna Nowiny, Głos Dziennik Pomorza, Express Bydgoski, Nowości Toruńskie. Alle aviserne udgiver også ugeaviser og gratisaviser, og koncernens hjemmesider rammer 60 procent af de polske internetbrugere.

Frie medier som valgløfte

PKN Orlen har formentligt fået ordre om at sælge mediekoncernen, for at genskabe et frit mediemarked i Polen, fri af politiske interesser. Det lovede den nuværende regeringskoalition at gennemføre efter valget i oktober sidste år. Det bekræftes af sælgeren af den store mediekoncern.

– Vi vil vise, at Polska Press bliver “uafhængigt af politisk indflydelse, ved at sælge mediekoncernen, siger PKN Orlen direktøren Ireneusz Fąfara til den britiske avis “Financial Times”.

(Fortsættes under)

International kritik: Kræver fire redaktører genansat

Flere nyheder fra Polen?

Vi har fravalgt en betalingsmur til vores indehold, for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde med et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905 eller direkte til vores bank: Danske Bank: 4315 – Konto: 0012245351. Det vil være en stor hjælp! På forhånd, tak!