Ukraines præsident Volodymyr Zelensky er i Polen

Ukraine i Polen
Den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky er kommet til Polen, og er netop blevet modtaget i præsidentpaladset i Warszawa af sin polske kollega Andrzej Duda. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Ukraines præsident Volodymyr Zelensky er i Polen. Det officielle statsbesøg indledes i præsidentpaladset.


Ukraines præsident Volodymyr Zelensky er i Polen. Dagen indledes på præsidentpaladset, hvor den polske præsident Andrzej Duda og hans hustru tog imod det ukrainske præsidentpar klokken 11. Her nyder parrene en brunch sammen.

Præsidentens talsmand Marcin Przydacz siger til TVN24, at spørgsmålet om ofrene for Volhynia-mordene på polakker i Ukraine, vil være blandt emnerne. Dette er det første fuldt officielle præsidentbesøg af Volodymyr Zelensky i et andet land siden optrapningen af krigen i februar sidste år.

Kontroversielle emner

Efter præsidentparrets officielle modtagelser, er der planlagt en række politiske samtaler med landenes delegationer. På dagsorden er: Polsk-ukrainske relationer, sikkerhedssituationen, økonomisk samarbejde og politisk dialog om følsomme emner mellem de to lande, herunder spørgsmålet om at opgrave ofrene for Volhynia-mordene.

Emnet kommer til at præge samtaler, fordi det er vigtigt for Polen og Ukraine. Vi tror på, at vi har en historisk chance for at tale om det udfra et andet perspektiv. Der er sket så meget godt mellem polakker og ukrainere de senere år, så det er måske muligt at behandle emnet, så det ikke tynger vores relationer i fremtiden. Vi kan ikke skjule sandheden. Tusindvis af polakker og polske kvinder blev myrdet i Volhynien. De mennesker bør findes og mindes, siger Marcin Przydacz på vegne af præsident Andrzej Duda.

(Artiklen fortsættes under)

Ukraines præsident Zelensky på besøg i Polen onsdag

Tale ved Kongeslottet

Ukraine og Zelensky har bedt om tilladelse til at holde tale ved Kongeslottet klokken 18 – samme sted som den amerikanske præsident Joe Biden gjorde for nylig.

Onsdag eftermiddagen skal Zelensky mødes med den polske statsminister Mateusz Morawiecki på tomands hånd. Der er indkaldt til fælles pressemøde klokken 14.30.

– Vi vil helt sikkert diskutere ukrainsk korn og andre landbrugsprodukter, sagde Polens statsminister tirsdag.

– Vi ønsker ikke at al handel med Ukraine, skal destabilisere vores marked, sagde Morawiecki. – Det er bestemt et meget vigtigt emne for os polakkerne, siger han.

Formand for parlamentets underhus – Sejmen – Elzbieta Witek og formanden for overhuset – Senatet – Tomasz Grodzki, skal også mødes med præsident Zelensky i dag.

Polske landmænd er utilfredse med lave priser på korn 

Støt polennu.dk – med lidt hver måned

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned