Polske landmænd er utilfredse med lave priser på korn 

Polen lave priser på korn
De polske landmænd er rasende, fordi de er ramt af 18 procent inflation, samtidig med at priserne er faldet dramatisk, på grund af leveringer af korn fra Ukraine, der går gennem Polen til blandt andet Afrika og Asien. Foto: Agrotek.

WARSZAWA: Utilfredsheden med lave priser på korn, har fået vrede polske landsmænd i aktion. Det er korn fra Ukraine, der presser priserne.


Siden 2015 har Jaroslaw Kaczynski været landdistrikterne, kirken og landmændenes foretrukne politisk leder. Men en inflation på 18 procent, kombineret med import af billig ukrainsk korn, har fået de polske priser til at styrtdykke. Og på landmændenes bekostning.

Protesterne er højlydte og aggressive. Da landets landbrugsminister besøgte en landbrugsudstilling i Kielce for en uge siden, måtte han tage flugten for vrede landmænd. Og Kaczynski går heller ikke ram forbi: Slogans med ordene: Fuck off bedstefar! – bliver der flere og flere af med direkte adresse til Kaczynski. Partiformanden havde ellers ry for at være landmændenes garant.

Hvorfor lave priser på korn?

Da Rusland igen gik til angreb på Ukraine i februar sidste år, betød det at mange transportveje fra Ukraine til Asien og Afrika blev blokeret af Putins Rusland. Dengang advarede formanden for det største oppositionsparti Donald Tusk, at kornpassagen gennem Polen ville lamme de polske landmænd, og at der skulle findes løsninger for at kompensere for den nødvendige passage af fødevarer til andre kontinenter fra Ukraine.

— Der er krig, der er blokade af havne, flere og flere transporter med landbrugsprodukter går fra Ukraine gennem Polen til andre lande. Men set fra polske landmænds synspunkt betyder det, at noget af dette korn vil blive solgt her i Polen til lavere priser. Det betyder også, at rentabiliteten af ​​den polske landmands produktion bliver udfordret. — Vi ønsker alle at hjælpe Ukraine, det er en indiskutabel sag. Men det skal også organiseres på en sådan måde, at bistanden til Ukraine ikke betyder meget store tab for polske landmænd. Myndighederne skal tage højde for dette uventede problem, fordi vi gerne vil hjælpe, men vi skal også tage os af vores folk, sagde Donald Tusk for et år siden.

Dengang blev hans bekymring bakket op af landmændene. Men Kaczynski-regering slog bekymringen hen med at Donald Tusk går russernes ærinde, og at det ikke ville ramme de polske landmænd. Det gør vreden ekstra stor blandt landmændene.

Regeringspartiet Lov og Retfærdigheds (PiS) formand, Jaroslaw Kaczynski, sagde dengang:

– Hver gang det handler om Polens vigtigste interesser står på spil, så er Tusk imod det. Meget ofte er hans synspunkter sammenfaldende med russisk propaganda. Sådan er det også i dette tilfælde, sagde Jaroslaw Kaczynski for et år siden. Han fik ikke ret, hvilket de polske landmænd har kunnet mærke på pengepungen. Derfor er vreden også ekstra stor.

Regering presset

Det er valgår, og regeringspartiet kan ikke tåle at miste opbakning på landet. Ikke hvis de skal have en chance for at genvinde magten til valget, der seneste skal være den 5. november.

Polen har problemer med at få pengene og budgetterne til at nå sammen. Det er fordi de anti-demokratiske tiltag hos domstolene betyder, at EU holder milliarder af euro tilbage. Pengene som Polen ellers ville have fået allerede. I denne weekend skriver det regeringskontrollerede medie Polsk Radio, at EU-kommissionen overvejer at komme landmændene til undsætning.

Europa-Kommissionen skulle ifølge anonyme kilder som Polsk Radio har talt med, have planer om at yde 100 millioner euro i kompensation til de fem lande. De fem lande der er påvirket af lave priser på korn på grund af den øgede kornimport fra Ukraine. Polen forventes at modtage den største andel af de mange millioner, ifølge mediets anonyme kilder.

Støt polennu.dk – med lidt hver måned

DKK 50,00 pr. måned

DKK 100,00 pr. måned

Støt polennu.dk og Polen i Danmark

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder