122 mands stort orkester fra Polen til København

  szymon_nehring

  Den blot 23 år gamle polske pianist Szymon Nehring er med i front, når Det Polske Nationale Radio Symfoniorkester fra Katowice giver koncert i anledning af Polens 100 års fødselsdag som selvstændig nation. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Det er et toptunet symfoniorkester i en størrelse vi ikke har herhjemme, siger violinisten Christine Pryn om Polens nationale radiosymfoniorkester der giver 100 års jubilæumskoncert næste søndag.


  Selv om det først er den 11. november at Polen kan fejre sit 100-års jubilæum, så fejres dagen i Danmark allerede søndag den 9. september. Det sker i DR koncerthus, hvor Polens Nationale Radiosymfoniorkester med 122 musikere, chefdirigent Alexander Liebreich og den unge klaverstjerne, Szymon Nehring, giver koncert. Polen ambassade har inviteret gæster til denne aften, ligesom interesserede kan købe billetter til koncerten. Flere hundrede har allerede sikret sig en billet. Og det kan stadig nås.

  Ekspert om koncerten

  polennu.dk har talt med den danske violinist Christine Pryn om koncerten på søndag. Pryn er en anerkendt violinist og har modtaget flere priser, ligesom hun blandt andet i Rudersdal arrangere koncerter med musik fra Central- og Østeuropa. Hun har også givet adskillige koncerter i Polen, lige som Pryn også har et indgående kendskab til det polske musikliv.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Christine Pryn

  Større end noget dansk

  – Det er et toptunet symfoniorkester i en størrelse, vi ikke har herhjemme. Der er hele 122 musikere med, mod f.eks. 106 i DR Symfoniorkestret og typisk kun omkring 60-70 i landsdelsorkestrene. Det giver ikke bare en større lyd, men også en mere samlet klang og en bedre balance instrumenterne imellem, når man tager fat på de helt store symfoniske værker, siger Christine Pryn.

  LÆS MERE
  Polennu.dk: Polsk 100 års jubilæum i DR koncerthus

  – Orkestret hører hjemme i et kæmpe koncerthus fra 2014, hvor jeg selv har været så heldig at få mulighed for at spille. Der er bygget en del større koncerthuse i Polen i de senere år, som er utroligt gennemførte i lækre materialer og med fantastiske faciliteter.

  – Kulturen har simpelthen en større bevågenhed i den polske befolkning. Jeg har hørt folk gisne om, at det nok var, fordi de ikke havde så mange kommercielle tv-kanaler bag jerntæppet, og koncerter og teater derfor var den eneste underholdning. Men næste år er det som bekendt 30 år siden, at Berlin muren faldt, og folk møder stadig talstærkt op til koncerter – også selvom det ikke er det kendte standardrepertoire, siger den danske violinist.

  Norsk komponist

  Om den store jubilæumsaften på søndag siger Christine Pryn:

  – Koncerten indledes med nordisk musik af Norges store komponist, Edvard Grieg, der også havde en tæt tilknytning til Danmark, eftersom hans svigerfamilie boede her i mange år. Herefter kommer et af de største polske hits nogensinde, Chopins 1. klaverkoncert i e-mol, som han skrev kun 20 år gammel, siger Pryn.

  – Til sidst spiller de Lutoslawskis Koncert for Orkester, der er blevet en af de helt store klassikere fra det 20. århundrede. Her bliver det store orkester fuldt udnyttet, idet partituret foreskriver masser af blæsere, slagtøj og hele to harper samt klaver foruden en velvoksen strygersektion. Musikken har masser af farver og byder båder på rytmisk drive og smukke melodier, siger Christine Pryn.

  Ung talent

  Det er den blot 23-årige pianist Szymon Nehring der spiller klaverkoncerten på søndag. Nehring har vundet Arthur Rubinstein International Piano Master Competition i Tel Aviv. Han er uddannet fra Yale School of Music under Boris Bermann og har spillet utallige koncerter over hele Europa.

  200 udgivelser

  Det Polske Nationale Radio Symfoniorkester i Katowice er en stærk ambassadør for polsk musik. Således har de haft fokus på polske komponister og indspillet mere end 200 albums. Orkesteret er også kendt for koncerter med blandt andet Witold Lutoslawski, Henryk Mikołaj Gorecki og Krzysztof Penderecki.

  KØB BILLET
  Eksternt link: Koncert i DR-koncerthus 9. september

  Det polske statsejede energiselskab PGNiG er sponsor for arrangementet, der bliver Polens officielle markering af 100 året i Danmark.