13 film skal kæmpe om at blive Polens bedste på festival i Gdynia

  13_polske_film_deltager_i_hovedkonkurrencen_på_Gdynia_Film_Festival_i_Polen

  Filmen Hradcore disko er blevet beksrevet som en af Polens bedste og mest foruroligende film debuter i år. Foto: Gdynia Film Festival.


  GDYNIA: Polens største film festival har offentliggjort navnene på de film, der deltager i hovedkonkurrencen i september.


  – Hovedkonkurrencen er i år stærk og spænder bredt fra genrefilm til meget personlige visioner fra instruktørernes side og med hele tre debuttanter, fortæller direktør ved Gdynia Film Festival Michal Oleszczyk til internetsiden Culture.pl.

  13 film i konkurrencen

  Festivalen for polske spillefilm i Gdynia er Polens største film festival for polske film, og gennemføres i år for 39. gang. Hovedkonkurrencen står hvert år mellem de største polsk producerede film fra det foregående år, og i år er 13 film blevet udvalgt til kampen om de gyldne løver.

  Flere historiske film

  Flere af filmene i hovedkonkurrencen tager historiske temaer op. Storproduktionen Byen 44 (Miasto 44) foregår under Warszawa-opstanden i 1944, mens filmen Jack Strong er baseret på den autentiske historie om en polsk major, der i 1970’erne blev informant for CIA i Polen.

  Filmen Fotograf tager gennem en mordgåde seerne med tilbage til en sovjetisk garnison i Legnica i 1970’erne, Jerzy Stuhrs film Borgeren (Obywatel) opsummerer 60 års polsk historie med almindelige menneskers øjne, mens filmen Guder (Bogowie) fortæller om manden, der foretog Polens første hjertetransplantation.

  Ungdomsliv

  Andre film i hovedkonkurrencen foregår i nutidige ungdomsmiljøer. Debutfilmen Hardkor disko fortæller i sin helt egen stil om en ung mand, der tager til storbyen for at få hævn, filmen Løftet (Obietnica) følger et gymnasie-kærestepar blandt fester, facebook og undgoms-følelser, og komedien og debut-filmen Kebab i Horoskop følger unge medarbejdere i en skrantende tæppebutik.

  Stærke beretninger

  Flere film skildrer stærke menneskelige beretninger. Onirica – Psie Pole følger en mand, der mister sin hustru, Naboer (Sasiady) skildrer livet for mennesker uden perspektiver i en boligblok i Lodz, og filmen Under en Stærk Engel (Pod Mocnym Aniolem) følger forfatteren Jurus på vej ud i et alkoholmisbrug.

  At Nærme Sig (Zblizenia) udforsker forholdet mellem mennesker, der er følelsesmæssigt tæt forbundne, mens filmen Jeziorak føler en kvindelig politibetjents kamp for at nå til bunds i en sag i et afsides hjørne af den polske provins.

  Festival i september

  De tretten film, hvoraf nogle først har premiere i slutningen af i år, vises alle i hovedkonkurrencen på Gdynia Film festival fra 15. til 20. september i år.