30 vagter fra Auschwitz stilles for tysk anklager

  Auschwitz_indgang_Polen_polennu

  Anklager mod 30 vagter fra den tidligere nazistiske udryddelses lejr Auschwitz vurderes af de tyske myndigheder. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  BERLIN: 30 vagter fra nazi-udryddelseslejren Auschwitz bliver stillet for en anklager i Tyskland.


  De tyske myndigheder mener du at have samlet bevismaterialer nok til at kunne retsforfølge 30 tidligere vagter fra udryddelseslejrene Auschwitz-Birkenau, skriver Politiken.

  Tyske efterforskere, der arbejder med krigsforbrydelser begået af nazisterne, oplyser, at man mener at have tilstrækkeligt bevismateriale til, at der kan rejses anklage mod eks-vagterne.

  Kamp mod tiden

  Det Centrale Kontor for Efterforskning af Nationalsocialistiske Forbrydelser siger til AP, at man vil sende bevismateriale til regionale anklagere i 11 ud af Tysklands 16 delstater med en opfordring om at rejse tiltale mod de 30 Auschwitz-vagter.

  Afgøres af statsanklager

  Det vil herefter være op til statsanklagerne at afgøre, om man mener, der skal rejses sag, og om de anklagede er i stand til at kunne gennemgå et retsforløb.

  Fra 86 – 97 år

  Kurt Schrimm, der er leder af efterforskningsgruppen i Ludwigsburg, fortæller, at de mistænkte er i alderen 86 til 97 år. Han siger ifølge nyhedsbureauet AP, at man ikke har for høje forventninger til, at de mistænkte med deres relativt høje alder kan retsforfølges og dømmes.

  – Den største fjende er tiden, siger Kurt Schrimm.

  Alle ansatte har skyld

  Helt frem til 2011 har de tyske domstole udelukkende forfulgt naziforbrydere, hvis der var bevismateriale nok til at slå fast, at de personligt havde begået en forbrydelse under krigen.
  En dom for lidt mere end to år siden blev dog skelsættende.

  Tidligere sager

  John Demjanjuk blev ved domstolen i München idømt fængselsstraf for sin medvirken til drab af 28.060 kz-fanger i en anden kz-lejr Stutthof, og dermed blev der åbnet op for, at alle former for ansatte i koncentrationslejrene kunne retsforfølges.

  Kurt Schrimm fortæller ifølge AP, at selv vagter, der arbejdede i koncentrationslejrenes køkkener, har haft spillet en rolle i at gøre massedrabene i lejrene mulige.