Den polske mesterinstruktør Andrzej Wajda mistede sin far i Katyn, og har lavet en film om det med det med samme titel. Billedet er en scene fra filmen. PR-foto.
WARSZAWA: Fredag var det 75 år siden, at de første af de 22.436 vigtige personer fra Polen blev henrettet i Katyn af den Røde Hær.
Med aktuel tanke på den nye konflikt med Rusland, blev de polske Katyn-ofre fredag mindet i den polske hovedstad med deltagelse af præsidenten.
– Den største forbrydelse i det 20. århundrede, sagde Polens præsident Bronislaw Komorowski om Katyn i forbindelse med 75 årsdagen for de første henrettelser af polske officerer og andre højtstående polakker.
– Vores frihed er et resultat af deres indsats, sagde den polske præsident ved Den Ukendte Soldats grav på Pilsudski Pladsen i Warszawa.
Nakkeskudt i skoven
I begyndelsen af Anden Verdenskrig blev 22.436 højtstående polakker, hovedparten officerer i den polske hær, fanget af NKVD, en specialenhed under den sovjetiske Røde Hær, og anbragt i flere lejre i Rusland og Hviderusland. Den 3. april 1940 (ifølge NKVD-dokumenter) blev de første polakker ført til nogle skovområder, hvor de blev henrettet en ad gange af Stalins udsendte. Arbejdet fortsatte indtil alle polakkerne havde mistet livet. Men kun Stalin og hans sammensvorne kendte til det.
Eksilleder dræbt
Den daværende polske eksilleder i London, Wladislaw Sikorksi krævede svar på hvor den polske elite var henne, og gentagne gange beskyldte han med god grund Stalin for at stå bag, men den russiske leder afviste beskyldninger, og mente at de polske officerer nok var flygtet til Kina. Kort tid efter omkom den polske eksilleder under mystiske omstændigheder ved Gibraltar.
Finde lig i Katyn
Da Tyskland senere brød ikke-angrebspagten med Rusland og angreb landet, var de i april 1943 kommet til Katyn ved Smolensk. Her fandt de massegrave med 4.000 lig af polske soldater i uniformer. Alle dræbt ved nakkeskud, og selv om tyskerne stod bag mange forbrydelser under Anden Verdenskrig, så ville de bevise deres uskyld i denne sag.
Vidste besked
I London og Washington havde man underretninger om det var den allierede Stalin, der stod bag mordene. Både den britiske premierminister Winston Churchill og den amerikanske præsident Roosevelt, kendte begge sandheden men lod som ingenting, og begge gik i graven under erkendelse.
International undersøgelse
For at tyskerne kunne bevise deres uskyld, blev der tilkaldt en international kommission med 12 videnskabsmænd, der skulle fastslå om dødstidspunktet var i 1940. På det tidspunkt var området ved Smolensk russisk – eller om det var senere, hvor tyskerne havde besat området. Svaret fra videnskabsmændene var klart: Det var i 1940 – og tyskerne fik derfor beviser for, at det var den Røde Hær og Stalin der stod bag.
Klapjagt
Men russerne nægtede fortsat, og der blev sat en klapjagt ind på de 12 videnskabsmænd, hvoraf en var dansk spion og retsmediciner. Flere af videnskabsmændene ændrede forklaring få år senere, alle blev forfulgt og nogle døde under mystiske omstændigheder.
Nurnberg-processen
Da de ansvarlige for Anden Verdenskrigs forbrydelser skulle stilles for retten i Nurnberg-processen var Katyn-sagen også med fra begyndelsen. Rusland anklagede fortsat Tyskland for at stå bag, men beviserne mod Stalin var så stærke, at Katyn-sagen blev fejet af bordet under det retslige efterspil for Anden Verdenskrig.
Forbudt at tale om
Det viste sig siden, at en stor del af den polske elite, militære topfolk, professorer, læger, journalister, forretningsfolk og andre der kunne genopbygge Polen efter krigen var blevet henrettet – cirka 22.500 i alt. De fleste er blevet fundet tre steder i Rusland og Hviderusland. De efterladte var blevet deporteret til andre lande, svorede tavshed, mistede livet – eller på anden måde sat ud i spillet, i forbindelse med at kunne bevise at det var Rusland, der nu havde besat Polen, der stod bag forbrydelsen.
Frem til 1990
Og benægtelsen fra Moskva fortsatte frem til år 1990, hvor den sovjetiske leder Michel Gorbatjov endelig indrømmede, at det var Rusland der stod bag. Den senere russiske præsident Boris Jeltsin gav Polen de første dokumenter om Katyn til Lech Walesa i 1992. Der graves stadig i Katyn-sagen, da 4.000 lig fortsat mangler, men trods løfter fra Putins Rusland, mangler der fortsat mange informationer, for at kunne fastslå hvad der præcist skete med de cirka 22.500 polakker i 1940.
LÆS MERE
Jyllands-Posten: Rusland lover at frigive dokumenter
Nyt museum
I år åbnes der et stort museum om Katyn, for at kunne præsentere de polske efterladte, polakkerne og resten af verden, hvad der skete i Katyn-skovene og andre steder i april 1940.
Dansk avis: Tyskland stod bag
Til trods for at Rusland har påtaget sig ansvaret fra Katyn-massakren, så har et dansk dagblad så sent som i 2009 fastslået, at det var Hitler-tyskland og ikke Stalins Sovjetunionen, der havde slået de mange polakker ihjel.
LÆS MERE
Arbejderen: Fra Rigsdagsbrand til Katyn massakre
Smolensk 2010
Katyn løgnen har siden været et åbent sår mellem Polen og Rusland. I 2010 blev situationen yderligere forværret, da en polsk delegation med Katyn efterforskere og den polske præsident Lech Kaczynski skulle til Katyn for at deltage i en mindeceremoni. Flyet med 96 højtstående polakker ombord forulykkede i tæt tåge, og alle ombordværende blev dræbt. Mange polakker kræver en ny international undersøgelse af Smolensk ulykken, og senest har den militære anklager i Polen givet to russiske flyveleder skylden for ulykken.
Den 10. april er det fem år siden, at præsidentens fly styrtede ned i Smolensk – ikke langt fra Katyn.