Årsdagen for Lech Kaczynskis død ved Smolensk

Toppen_af_Polen_lagde_krans_den_10_april_2011

kl. 8.41 – Polens præsident Bronislaw Komorowski, statsminister Donald Tusk, Sejmen formand Grzegorz Schetyna og Senatsformanden Marskal Bogdan Borusewicz tænder lys og lægger en krans på mindesmærket ved den militær katedral i Warszawa.


OPDATERET: Polen har i dag mindet den afdøde præsident Lech Kaczynski, der omkom for et år siden i dag ved en flyulykke ved Smolensk. Præsidenten og 95 andre var på vej til markeringen af 70 året for afsløringerne af gravene i Katyn.


I dag er det et år siden, at præsident Lech Kaczynskis fly med 96 om bord, kolliderede med en trætop i tæt tåge ved Smolensk, og styrtede til jorden. Alle ombordværende blev dræbt.

Polennu.dk genudgiver artiklerne om tragedien øverst på siden, og de ’gamle’ artikler er forsynet med s/h foto i dag, i respekt for polakkernes tab og sorg. I ugen efter ulykken, gik alle de polske netmedier i sort og grå nuancer. Alle artiklerne kan findes i spalten til højre, ligesom de altid er tilgængelige i vores arkiv.

Polen i sorg

I dag har Polens præsident Bronislaw Komorowski, statsminister Donald Tusk, parlamentsmedlemmerne og diplomaterne, pårørende til ofrene deltage i mindehøjtideligheder flere steder i Polen.

De største ceremonier var i Warszawa, Krakow, Smolensk, og Katyn, den første var i går i Smolensk med deltagelse af præsidentfruen, og den sidste bliver i morgen.

Topmøde i Katyn

I morgen mødes Polens præsident Bronislaw Komorowski med Ruslands præsident Dimitrij Miedwiediew i både Katyn og Smolensk, for at markere begge tragedien for et år siden, og for 71 år siden, under Anden Verdenskrig.

Oppositionen kan selv

Medlemmer af PiS-partiet, som den afdøde præsident kom fra, og som i dag ledet af hans tvillingbror Jaroslaw Kaczynski, har ikke deltaget i de officielle ceremonier. De har holdt sig for sig selv, og haft deres eget program for dagen.

Nederst kan findes det officielle polske program for dagen, og PiS-medlemmernes program, som de så ud fra dagens begyndelse.
Der er valg i Polen til oktober.

Officielle ceremonier i dag

kl. 7.27 – gudstjeneste for familierne til ofrene for ulykken i Warszawa Okecie lufthavn – præcist for et år siden lettede flyet med retning mod Smolensk i tåge.

kl. 8.41 – Polens præsident Bronislaw Komorowski, statsminister Donald Tusk, Sejmen formand Grzegorz Schetyna og Senatsformanden Marskal Bogdan Borusewicz vil tænder lys og lægger blomster på mindesmærket ved den militær katedral i Warszawa. Præcist for et år siden styrtede flyet ned.

kl. 10.00 – Gudstjeneste i Krakow til ære for Maria og Lech Kaczynski, og de 94 øvrige omkomne.

kl. 10.30 – den vigtigste ceremonien vil finde sted på Powazki kirkegård i Warszawa, hvor der rejses et monument for ofrene. Bronislaw Komorowski, Donald Tusk, Warszawa borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz og familierne vil være til stede.

kl. 19.00 – den Nationale Opera opfører en gallakoncert dedikeret til ofrene i Smolensk. Polens præsident Bronislaw Komorowski vil overvære koncerten, der er arrangeret af det polske Kulturministerium.

PiS ceremonier i dag

kl. 8.00 – Gudstjeneste i Warszawa med Jaroslaw Kaczynski. Bagefter vil Kaczynski lægge blomster og bede foran præsidentpaladset.

kl. 12.00 – Kaczynski går sammen med PiS parlamentsmedlemmer til kirkegården Powazki, men kun hvis det officielle arrangement er helt slut.

kl. 14.00 – PiS vil starte en ny organisation, der skal bære den afdøde præsidents navn. Formålet er at holde gudstjenester hver den 10. i en måned, og derefter går i flok til præsidentpaladset.