Adam Michnik

adam_Michnik

(Født 17. oktober 1946)

Efter strejkerne i Radom i 1976 et af de mest aktive oppositions-medlemmer i KOR. Medstifter af Foreningen for Videnskabelige Kurser. 1977 -1989 chefredaktør på uafhængige, illegale tidsskrifter.

I 1980-1989 rådgiver for NSZZ Solidarnosc i Mazowsze-regionen og for Stålværksarbejderne i Solidarnosc. Under krigsretstilstanden i december 1980 fængslet uden dom for ‘forsøg på at vælte det socialistiske system’.

Løsladt i 1984, men fængslet igen i 1985-86 for forsøg på at organisere en strejke på Lenin-skibsværftet.

Blev i 1988 rådgiver for Lech Walesas uformelle Koordinationskomité og senere for Borgerkomiteen. Deltog aktivt i forberedelserne til og i selve Rundbordsforhandlingerne.

Fik af Walesa opgaven at starte en stor, landsdækkende avis, som talerør for Borgerkomiteen under valgkampagnen. Chefredaktør for avisen, der fik navnet Gazeta Wyborcza, og i dag er Polens største. Efter valget i 1989 medlem af Sejmen og støttede både som politiker og som chefredakør Mazowieckis regering, samt dennes kandidatur til præsidentvalget i 1990 (og ikke Walesas).

Stillede efter 1991 ikke op til parlamentet. Tilhænger af ‘den tykke linje’ og har ofte forsvaret Jaruzelski og Kiszczak i Gazeta Wyborcza.

Offentligjorde i 2002 sammen med Pawel Smolinski den såkaldte ‘Rywin-affære’ om den første store korruptionsskandale i det demokratiske Polen. Måtte trække sig som chefredaktør på grund af svigtende helbred.

Adam Michnik modtaget mange journalistpriser og ordener. Udnævnt til æresdoktor ved New School for Social Research i New York, University of Minnesota, Connecticut College og University of Michigan.