Advarsler på TVP om senatsformands tale til nationen

Senatsformand Tomasz Grodzki mødte et advarselsskilt, da han skulle holde tale til nationen på den regeringskontrollerede tv-kanal TVP. Den øverste chef for TVP, stod i 2005 bag den falske afsløring af Donald Tusks bedstefars rolle i Anden Verdenskrig. Dengang blev han straffet for den falske afsløring, der sikrede at Lech Kaczynski vandt valget. I dag er han øverste chef for TVP og er nært forbunden med partiformand Jaroslaw Kaczynski. Grafik: PN Teknik.

WARSZAWA: I forbindelse med valget skal senatsformanden holde live tv-transmitteret tale. TVP forsynede talen med en advarsel.


Ifølge loven, skal formanden for det polske senat holde en tale forud for valget. Torsdag aften holdt senatsformand Tomasz Grodzki, der er valgt for oppositionen, sin tale. Forinden havde præsident Andrzej Duda – opstillet af regeringspartiet – også sin tale til nationen.

TVP – regeringskontrolleret

Men da senatsformanden skulle tale på den regeringskontrollerede tv-kanal TVP, kom der skilte der advarede seerne om, at hans tale vil være politisk og problematisk. Men TVP ville vise storhed, og alligevel vise talen, som der efterfølgende blev stillet om til. Det er dog ikke storsind, men en regel i polsk lov der foreskriver at formanden for parlamentets overhus skal tale til vælgerne.

(Fortsættes under)

Orędzie Marszałka Senatu RP prof. Tomasza Grodzkiego (wersja z napisami)

Senatsformand Tomasz Grodzki sagde blandt andet i sin tale, at valget på søndag er et valg for eller imod medlemskab af EU. Han håbede også på, at Polen igen vil være et samlet folk.

– Det tror jeg alle polakker ønsker, sagde senatsformanden blandt andet i sin tale.

Advarselsskilte mod senatsformanden på TVP, har rejst en ny bølge af kritik over den regeringskontrollerede tv-station. Partilederdebatten i mandags var også et tydeligt bevis, på TVP og Kaczynski-regeringens ”public service”-manipulationer.