Afbud fra Lech Walesa til dronning Elizabeths begravelse

lech_walesa_jens_moerch_lars_moeller_polennu
Polens tidligere præsident Lech Walesa advarer nu direkte om en borgerkrig i Polen, efter at Kaczynski-regeringen og den polske præsident, har hastegennemført en lov, der skal hindre Donald Tusk i at stille op til efterårets valg. Foto: Lars Møller.

GDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa, har meldt afbud til dronning Elizabeths begravelse mandag i Westminster Abbey.


Nobel Fredsprismodtager og tidligere præsident i Polen, Lech Walesa, er blandt de næsten 500 deltagere, der er inviteret til bisættelsen af den britiske dronning Elisabeth 2. mandag. Men den snart 79-årige præsident har takket pænt nej tak til invitationen.

(Fortsættes under billede)

lech-walesa
Dronning Elizabeth i godt humør sammen med Lech Walesa.

For sundhedens skyld

Afbuddet kommer ikke fordi Lech Walesa ikke gerne vil deltage, men af helbredsmæssige grunde. Den tidligere præsident er netop vendt hjem efter en længere rundrejse i USA, oplyser kilder tæt på Lech Walesa til polennu.dk. Her har han holdt foredrag i flere stater, ligesom han har haft konsultationer med oppositionen på Cuba. Han er træt og udmattet efter en lang rejse og tidsforskellen mellem USA og Europa. Nu skal Lech Walesa slappe af og lade op, inden han senere på måneden skal på en ny udlandsrejse.

Lech Walesa er en stor ven af det britiske kongehus, og den tidligere præsident har flere gange været vært for medlemmer af det britiske kongehus, herunder også for den ny udråbte Kong Charles. Lech Walesa har da også flere gange besøgt de britiske royale i London og andre steder i Storbritannien.

Ingen grund til bekymring

Lech Walesa har fornyelig været på hospitalet, og er blevet tjekket grundigt, ligesom han løbende undersøges af sin egen læge. Walesa fik for mange år siden en pacemaker, ligesom han lider af diabetes. Den tidligere præsident er i god form, men han er meget træt efter en lang og opslidende rejse med mange temperaturforskelle, oplyses det fra Gdansk.

Lech Walesa beklager dybt, at han ikke kan deltage.

Polens nuværende præsident Andrzej Duda deltager sammen med sin hustru Agata Kornhauser-Duda. Den britiske dronning skal begraves mandag klokken 12 fra Westminster Abbey i London.

LINK: Det britiske kongehus – begravelsen

lech_walesa_prins_william_kate

Lech Walesa i København i 2019. Her sammen med HKH-kronprinsessen Mary og udenrigsminister Jeppe Kofod. Foto: Lars Møller.
Den galante Lech Walesa tænder en cigaret for dronning Margrethe under et besøg i Polen i 1993.

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.