Afgørelse i Højesteret: Ny lov om Højesteret er grundlovsstridig

  KOD demonstrerer foran Højesteret under afsigelsen af afgørelsen om ny lov i Polen

  Demonstranter fra Komiteen til Beskyttelse af Demokrati (KOD) havde samlet sig foran Højesteret under afsigelsen af afgørelsen om den ny lov om Højesteret. Foto: KOD.


  WARSZAWA: Højesteret i Polen har afgjort, at den ny lov om Højesteret, som regeringspartiet PiS vedtog i december, er i strid med Polens Grundlov.


  Polens Højesteret har onsdag klokken 13 afsagt en afgørelse om den ny lov om Højesteret, som det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) stemte igennem parlamentet i slutningen af december måned.

  Overtræder Polens Grundlov

  Ifølge afgørelsen fra Højesteret overtræder den ny lov på en række nøglepunkter Polens Grundlov.

  Det er blandt andet punkterne om, at der skal 13 dommere til at afsige en afgørelse fra Højesteret, og at afgørelser skal vedtages med to tredjedels flertal, som er blevet kendt grundlovsstridige.

  Regering vil ikke anerkende afgørelse

  Polens statsminister Beata Szydlo har meddelt, at hun ikke vil offentliggøre dagens afgørelse fra Højesteret i Polens Lovtidende, fordi Højesteret har behandlet loven med de 12 dommere, som der er enighed om er valgt til Polens Højesteret.

  Den ny lov, som Højesteret netop behandler, kræver, at der skal 13 dommere til at afsige en afgørelse, og Polens regering anser derfor ikke dagens afgørelse for juridisk bindende, har statsminister Beata Szydlo meddelt forud for dagens afgørelse.

  Bred kritik af lov

  Loven om Højesteret, der blev vedtaget i december, har mødt bred kritik i ind- og udland, og Polens Højesteret er blevet bedt om at undersøge, om loven strider med Polens Grundlov af oppositionspartierne Borgernes Platform (PO), Moderne Polen (Nowoczesna), og Det Polske Bondeparti (PSL) samt af formanden for Polens øverste almindelige domstol (Sad Najwyzszy), Polens Talsmand for Borgernes Rettigheder og Polens Nationale Domstolsråd.

  Ansvar for Grundloven

  Højesteret i Polen tager stilling til om love er i overensstemmelse med Grundloven, men fører ikke almindelige sager, der er anket fra landsretten. Den svarer derfor ikke helt til Højesteret, som vi kender det i Danmark, men er nærmere en forfatningsdomstol.