Afrikansk svinepest fundet i det østlige Polen

  vildsvin_i_polen

  Der er fundet svinepest i et vildsvin der er fundet 900 meter fra grænsen mellem Polen og Hviderusland. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polen oplyser, at der er konstateret afrikansk svinepest i Polen – 900 meter fra grænsen til Hviderusland.


  I den polske landsby Grzybowszczyzna, der ligger ved grænsen til Hviderusland, er der nu konstateret afrikansk svinepest. Der er fundet svinepest i Litauen, men indtil i går var Polen gået fri.

  Først i Litauen

  Sygdomsudbruddet i Litauen har foreløbig haft store konsekvenser for hele den europæiske svinekødsindustri, fordi Rusland har stoppet for import af svinekød og levende svin fra hele EU, skriver Landbrugsavisen.

  Ikke fra EU

  Den første virus blev opdaget for en måned siden i Litauen, nær den hviderussiske grænse og EU-kommissær Sundhed Tonio Borg argumenterede dengang med, at resultaterne viser, at udbruddet ikke kommer fra EU’s territorium.

  – Det faktum, at de tre sager, der er fundet har været på grænsen til Hviderusland indikerer, at det … blev importeret fra øst, sagde han.

  – Så vi føler, at det endnu mere uretfærdigt, at forbuddet mod EU (fra Rusland, red.), når sygdommen kom fra lande uden for EU -. Faktisk fra det land, som har indført forbuddet.

  Prøve fra 13. februar

  I en officiel meddelelse om situationen fra de polske myndigheder oplyses det, at den polske veterinærchef mandag modtog de nedslående resultater fra laboratoriet, som bekræfter virus hos et vildsvin tæt på grænsen efter, at der blev taget prøver 13. februar.

  Polakkerne indførte restriktioner i området ved grænsen allerede den 15. februar på grund af mistanke.

  Overvågning siden sommer

  På grund af tidligere udbrud i Hviderusland har polakkerne siden sidste sommer haft et forebyggende program, som skal identificere udbrud på et tidligt stadie og øget informationen om risikoen for sygdommen i området.