Aftale mellem regering og polske skolelærere

  De polske skolelærere får flere penge fra september næste år. Det indgår i en ny overenskomst som regeringen har lavet med den største polske organisation for skolelærere ZNP. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Ny aftale mellem fagforening og regeringen sikrer de polske skolelærere lønstigninger til næste år.


  Den største polske fagforening for lærere på Polens skoler (ZNP) har takket ja til regeringsleder Donald Tusk tilbud om tæt samarbejde og lønstigninger på mindst 7 procent næste år.

  To andre fagforeninger har afviste tilbuddet med henvisning til at efterslæbet for de offentligt ansatte er langt større i Polen, end det tilbud som regeringen er kommet med.

  1,6 millarder

  Den polske regeringschefs talsmand, Michael Boni sagde, at ordningen vil komme til at koste de polske skatteydere mindst 1,6 milliarder zloty i 2010.

  – Det er en stor belastning for Polens statsbudget, men også en nødvendig udgift for at vi kan få vores skoler til at fungere, sagde Michael Boni.

  Prioritering

  Den polske regerings talsmand sagde endvidere, at det er en af regeringens høje prioriteter at give skoleområdet et løft, og at området vil få tilført endnu flere midler, når Polens statsfinanser tillader det.

  Udsigt til flere penge

  Aftalen betyder, at lærerne får 7 procent i lønforhøjelse til september næste år. Det er målet at give yderligere 1 procent til lærerne, hvis den polske økonomi tillader det ud fra de aftalte spilleregler, parterne imellem.