Amerikansk digter får polsk litteraturpris

  herbert-biografia-nowe

  Zbigniew Herbert var en af de mest berømte og indflydelsesrige polske digtere i det tyvende århundrede. PR-foto.


  WARSZAWA: William Stanley Merwin bliver første modtager af nystiftet litteraturpris opkaldt efter den polske forfatter, Zbigniew Herbert.


  Allerede nu ligger det fast, at den 86-årige amerikanske digter, William Stanley Merwin, som den første vil modtage Zbigniew Herbert-prisen den 3. juni i år.

  Prisen, der er nystiftet med afsæt i Herberts fond, vil én gang om året gå til en international forfatter, der – udover unikt kunstnerisk talent – lever op til Herberts egne idealer og værdier.

  Fælles inspirationskilder

  Juryformanden Edward Hirsch beskriver William Stanley Merwin som en af de vigtigste amerikanske digtere i anden halvdel af det tyvende århundrede. Merwin har oversat nogle af Herberts værker til engelsk, og i sin poesi bruger han de samme inspirationskilder som den polske poet.

  Juryen består af poeter, essayister, oversættere og litteraturudgivere fra syv lande.

  Stor poet

  Zbigniew Herbert (1924-1998) var en verdensberømt polsk poet, essayist og moralist, der er blevet oversat til 38 sprog. Han støttede Solidarnosc, og hans værker blev ofte reciteret på hemmelige møder under krigsretstilstanden i 1981.

  Af Herbert er følgende oversat til dansk: Hr. Cogito (1980), Hr. Cogitos hjemkomst (1983), Rapport fra den belejrede by (1986), Stilleben med bidsel (1995) og Stormens epilog (2002).

  Med prisen følger en check på 50.000 amerikanske dollars.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Herberts Fonds hjemmeside på engelsk