Ammende mor kræver erstatning fra restaurant

  13_monte_cassino

  En restaurant på den prestigefulde hovedgade Monte Cassino i badebyen Sopot er blevet sagsøgt for 10.000 zloty for ikke at ville lade en kvinde amme ved bordet. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  GDANSK: Polsk kvinde kræver 10.000 zloty i erstatning, efter at hun blev bedt om ikke at amme sit barn i en restaurant.


  Byretten i Gdansk skal som den første ret i Polen tage stilling til, om en kvinde skal have erstatning for ikke at måtte amme på en restaurant.

  Erstatning og offentlig undskyldning

  Den 27-årige Liwia Malkowska kræver 10.000 zloty i erstatning og en offentlig undskyldning i de lokale medier, efter at hun i efteråret 2014 efter eget udsagn blev nægtet at amme sit barn ved bordet på en restaurant i badebyen Sopot ved Gdansk, hvor hun sad med sin mand og søster.

  Skulle amme på toilettet

  Ifølge kvindens forklaring bad tjeneren hende amme på toilettet, fordi restaurantens ledelse ikke ønskede, at kvinder ammede ved bordene, hvor det kunne genere andre gæster.

  Da kvinden nægtede, foreslog han en stol ved siden af døren ind til toilettet, og da hun stadig nægtede, blev hun nødt til at gå med barnet, der skreg.

  Uenige om fakta

  Ifølge ejeren af restauranten, Jaroslaw Pindelski, var forløbet dog et helt andet.

  – Tjeneren overbragte kun kvinden en anmodning fra de gæster, der sad en meter væk, om hun kunne amme lidt mere diskret. Restauranten var fuld, fordi det var lørdag, lyder forklaringen fra ejeren, der kalder anklagerne helt grundløse.

  – Anklagen om at skulle amme på toilettet er meget alvorlig, og det skete på ingen måde. Vi har en åben og imødekommende politik over for ammende mødre, sagde den anklagede restaurantejer til de fremmødte journalister ved byretten i Gdansk.

  Paragraf om ligestilling

  Det polske selskab mod diskrimination PTPA fører sagen for kvinden, og formand Krzysztof Smiszek siger til polske medier, at sagen drejer sig om diskrimination af kvinders adgang til tjenesteydelser, og det er forbudt både ifølge polsk lovgivning og ifølge EU-lovgivningen.

  Støttes af minister

  Den ammende mor har offentligt fået støtte fra både politikere, der er kendt for socialistiske og feministiske holdninger, og fra Polens sundhedsminister fra det regerende Lov- og Retfædighedsparti (PiS) Konstanty Radziwill, der kalder sagen en skandale.

  – Amning er ikke bare naturligt, det fortjener endda bred opbakning. Det er ikke acceptabelt at stemple kvinder, der ammer på offentlige steder, udtaler den polske sundhedsminister.

  Næste retsmøde i november

  Næste retsmøde i sagen bliver 9. november, hvor retten også skal tage stilling til, om sagen skal bringes videre for EU-domstolen.