Anders Fogh støtter polsk ønske om USA-base

nato_polen_spareplan_anders_fogh_rasmussen

Tidligere NATO-generalsekretær og Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen støtter den polske ledelses ønske om etableringen af en USA-base i Polen. Arkivfoto.


KØBENHAVN: Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, støtter det polske regimes ønske om USA-baser i Polen.


I oktober blev tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen dekoreret med en polsk medalje i forbindelse med en sikkerhedskonference i Warszawa. I dag siger han til det statskontrollerede Polsk Radio, at han støtter Polens kamp for at etablere en amerikansk militærbase i det østlige Polen.

Godt for sikkerheden

– En permanent amerikansk base i Polen vil forbedre den regionale sikkerhed. Polen er i forvejen vært for amerikanske tropper, siger Anders Fogh Rasmussen til Polsk Radio – og fortsætter:

– Sanktionerne og presset på Moskva skal fastholdes, for det eneste sprog Putin forstår er magt, siger den tidligere NATO-generalsekretær til Polsk Radio. Anders Fogh Rasmussen er i dag lobbyist og rådgiver for Ukraines præsident.

Sammen med NATO

I samme samtale slår den tidligere danske statsminister dog fast, at etableringen af en US-base skal ske i enstemmighed med alle NATO-partnerne. Fogh Rasmussen sagde også, at det undrede ham at der ikke i forvejen er en base i Polen.

Dog skal det her fra redaktionen indskydes, at der rent faktisk allerede er en dansk-tysk-polsk NATO militærbase i Szczecin, som er blevet markant udbygget de senere år i takt med de russiske provokationer.

USA nej

Amerikanske højtstående militærfolk har fra begyndelsen afvist ideen om at oprette en US-base udenfor NATO-regi. Tanken er også blevet afvist af praktiske og logistiske årsager af amerikanske embedsmænd. For de andre NATO-partners vedkommende, er man bekymret over polsk enegang, og man ønsker heller ikke unødige provokationer eller optrapning af konflikterne med Moskva. I Rusland har man da også allerede varslet yderligere oprustning i Hviderusland og Kaliningrad, hvis det polske regime får held til at overbevise amerikanerne om en base i Polen.

2 milliarder dollars

Men som det polske onet.pl kunne afsløre tidligere på året, så har Polens præsident tilbudt USA 2 milliarder dollars, for at etablere en base. Ifølge de statskontrollerede polske medier, tror man i Polen på at USA siger ja til en base i Polen. Den polske ledelse sætter sin lid til den impulsive amerikanske præsident Donald Trump.

Placering deler

Blazej Spychalski, der er talsmand for den polske præsident, siger at Polen og USA ikke er enige om placeringen. Amerikanerne vil – ifølge talsmanden – have basen i den centrale del af Polen, mens polakkerne vil have basen i det østlige Polen. Polske embedsmænd har foreslået at basen skal hedde Camp Trump.

Støtter Tre Have

Anders Fogh Rasmussen udtalte i et interview med polske onet.pl, at han støtter Kaczynskis nye vision fra 2015: De Tre Have, som er et nyt samarbejde mellem 12 lande i Central og Østeuropa, som en modvægt og et alternativ til EU-samarbejdet på lang sigt.

Krig i Irak

Da Anders Fogh Rasmussen var statsminister, stod han i spidsen for optagelsesforhandlinger i 2002 med 10 nye lande i EU, deriblandt Polen der blev medlem i 2004. I Danmark er han mest kendt for, at han fik et spinkelt flertal i Folketinget, til at følge med USA ind i Irak-krigen på et falsk grundlag. Det var første gang i Danmarks historien, at parlamentet besluttede at gå i krig uden at være enige.

Anders Fogh Rasmussen er også kendt for, at det var ham der gennemførte kommunalreformen og de omfattende ændringer i det danske SKAT, mens han var dansk statsminister. Anders Fogh Rasmussen var NATO-generalsekretær fra 2009 – 2014.