Anmelderros til Opener musik-festivalen i Gdynia

Publikum_Opener_Tarasewicz_Gdynia_Polen_polennu

Anmeldere og publikum var tilfredse med dette års Heineken Opener festival i Gdynia ved Gdansk i Polen, der to år i træk er kåret som den bedste i Europa foran blandt andet danske Roskilde Festival. Foto: Tomek Kaminski.


GDYNIA: Anmelderne roser arrangørerne af festivalen, Nick Cave and the Bad Seeds og Blur til skyerne efter årets Heineken Opener Festival i Gdynia. Til gengæld fik Rihanna tørre tæsk.


Fem dages Opener Festival sluttede i går i Gdynias gamle militær lufthavn Kosakowo i Babie Dole. 96 musikere og bands spillede på festivalens ialt fem scener, skriver gdansknu.dk.

Bredt program

Årets Opener festival i Gdynia præsenterede stjernenavne inden for flere musikalske genrer.

– Jeg er stolt over, at det er lykkedes os at sammensætte et festivalprogram, hvor navne som Arctic Monkeys, Nick Cave, Blur og Kendrick Lamar spiller side om side. Det er musikere fra helt forskellige genrer, siger festivalens direktør Mikołaj Ziolkowski til Polsk Radio.

Nick Cave blev højdepunktet

Der var anmelderroser til flere af de store koncertnavne, men de var enige om, at det australske rock band Nick Cave and the Bad Seeds, der spillede torsdag aften, blev året koncertmæssige højdepunkt på festivalen.

– Australierne spillede deres melankolske og smertefulde, men samtidig smukke sange mod en blytung nattehimmel, som passede til stemningen, og de fik publikum med sig og skabte en utrolig energi, skrev dagbladet trojmiasto.pl.

Cave elsker Polen

– Der er ingen tvivl: Cave elsker Polen, skrev dagbladet Gazeta Trojmiasto.

– De spillede den længste og den mest energiske og følelsesfulde koncert på årets festival.

Bandet har mange fans i Polen og følelserne var helt tydeligt gengældt. Før nummeret People Ain’t No Good sagde Nick Cave:

Gode polakker

– Mennesker er bestemt ikke gode, undtagen mennesker i Polen. Nick Cave and the Bad Seeds koncert i Gdynia var den hidtil længste på bandets turne, hvor de tidligere har spillet i England, Spanien og USA.

Overbevisende Blur

Også det britiske brit-pop band Blur fik gode anmeldelser for festivalens åbningskoncert onsdag aften, der tiltrak stort set hele festivalpublikummet. Det var Blurs første koncert i Polen, og bandet spillede alle de største hits fra dets over 20-årige historie.

– Musikerne skuffede ikke et eneste øjeblik. På scenen opførte de sig som om de var tyve år igen og førte publikum tilbage til 90’ernes musikverden, skrev trojmiasto.pl.

På skibsværftet

Blur ankom til Gdansk dagen før koncerten og besøgte det berømte skibsværft, hvor strejkerne mod det kommunistiske styre begyndte i 1980. – Da jeg var femten år viste TV hver dag billeder af Gdansk og Solidarnosc kamp. Det var mit eneste billede af Polen på den tid. Fra i dag vil jeg også forbinde det med et af de bedste publikums, sagde Damon Albarn til tilskuernes jubel.

Også Queens og the Stone Age og Arctic Monkey fik ros for deres koncerter

Rihanna skuffede

Forventningerne var høje til pop sangerinden Rihanna fra Barbados, der spillede søndag, dagen efter festivalens egentlige afslutning. Der var dog skuffelse over hendes koncert, der blev en time forsinket og i store dele blev det hele spillet som play back, skriver flere polske anmeldere.

Roser til arrangørerne

Arrangørerne af Opener Alter Art fik også pæn kritik for årets festival. Den praktiske organisering klappede, og musikprogrammet var på højt niveau.

Mere end musik

I år var festivalens tema bredt ud, så programmet ud over musik også indeholdt teater, film, installationskunst og workshops. Det er en stil, som festivalen ønsker at fortsætte de kommende år.

Godt vejr

Tilfredsheden var også stor med vejret ved årets festival, der kun bød på regnvejr en enkelt eftermiddag i modsætning til sidste år, hvor festivalen næsten skyllede væk i sommerens voldsomste regnvejr.