Anne Franks dagbog er blevet verdens kulturarv

    ’Arbeit Macht Frei’ – står der ved indgangen til Auschwitz. Det var på dette sted, at Anne Frank så sin familie for sidste gang i 1945. Foto: Peter Malberg, polennu.dk.


    PARIS: Verdens mest læste dagbog, Anne Franks dagbog fra Anden Verdenskrig, er kommet på UNESCO’s liste over verdens vigtigste dokumenter.


    Verdens mest læste dagbog, Anne Franks dagbog, som den 13 år gamle jødiske pige begyndte at skrive, da hun sammen med sin familie gemte sig for nazisterne, er af FN organisationen UNESCO udråbt til et af verdens vigtigste dokumenter.

    Verdens ti mest læste

    Anne Franks originale dagbog blev efter Anden Verdenskrig overdraget til hendes far, som efter pres valgte at lade dagbogen udkomme i bogform i 1948 til et større publikum. Fire år senere udkom den på engelsk.

    I dag er Anne Franks dagbog udgivet på 67 sprog, solgt i over 30 millioner eksemplar, og er ifølge UNESCO en af verdens ti mest læste bøger.

    Et symbol

    Anne Frank er blevet et symbol for rædslerne under Anden Verdenskrig, hvor hun delte skæbne med næsten 1,5 millioner andre børn under 16 år, der døde i udryddelseslejrene.

    Det var hovedsagligt jødiske børn, men også handicappede og sigøjnerbørn der omkom i Nazitysklands systematiske udryddelseslejre.

    De fleste døde i gaskamre i nazi-lejren Auschwitz, i det tysk-besatte Polen, cirka 100 km syd vest for Krakow.

    Død af udmattelse

    Anne Frank døde i Bergen-Belsen, få uger før lejren blev befriet af englænderne. Udmattet, afkræftet og syg. Hun blev 15 år gammel.

    Faderen, Otto Frank, var den eneste af familien på otte, som overlevede Anden Verdenskrig.