Antal trafikdræbte på polske veje halveret på ti år

trafikdræbte
Færre trafikdræbte. Det går bedre med trafiksikkerheden i Polen efter nye foranstaltninger og bødestørrelser, viser opgørelsen for 2022. Arkivfoto.

WARSZAWA: Antallet af trafikdræbte på de polske veje er halveret på ti år. For første gang er antallet under 2.000 på et år.


Antallet af trafikdræbte på de polske veje sidste år var på 1.883. Det er 16 procent færre end 2021 – og 24 procent i forhold til 2020. Politiet forklarer at faldet skyldes nye initiativer til at fremme sikkerheden, ligesom de nye høje bødetakster har lagt en dæmper på udviklingen.

For ti år siden – i 2012 – var antallet af trafikdræbte i Polen på 3.571 mennesker.

(Artiklen fortsættes under)

Antal ulykker

Det frie medie Rzeczpospolita skriver med henvisning til politiet, at der sidste år var 21.324 trafikulykker. Det var 6,5 procent lavere end året før, og 9 procent færre ulykker end i 2020.

De er nye regler der prioriterer fodgængere, og høje bøder der udover sund fornuft, menes at være årsagen til faldet. En politibetjent kan udstede en bøde på op til 6.000 zloty for trafikforseelser, og i særlige uforsvarlige tilfælde – og med rettens hjælp – kan bøden være på 30.000 zloty.

Færre har fået frataget kørekortet

At de polske bilister har sat farten ned, bekræftes af antallet af kørekort inddragelser. Man mister kørekortet i Polen, hvis man kører mere end 50 kilometer i timer over fartgrænsen i byerne.

I 2022 blev der inddraget 29.000 kørekort – det er halvt så mange som i 2020.

Polen har fortsat nogle af de farligste veje i EU. Polen har det fjerdehøjeste antal trafikdræbte i EU, viser tal fra Eurostat.

 

Færre dræbte og færre trafikulykker i miniferien