Arbejdsløsheden ventes at stige markant i Polen

  Arbejdsløsheden_ventes_at_stige_i_Polen

  Økonomer venter markant stigning i arbejdsløsheden i de kommende år. Den økonomiske krise er ved at slå igennem i Polen. Arkivfoto: polennu.dk


  Økonomer forudser, at arbejdsløsheden i Polen er steget med næsten 50% inden udgangen af 2010. Nye tal for december overrasker


  Den internationale økonomiske krise, har nu også fået tag i Polen og polakkerne. I december steg arbejdsløsheden i Polen med 76.000, fremgår det af tal fra det polske arbejds- og socialministerie.

  Tallet er endnu et tegn på, at den økonomiske krise ikke styrer uden om Polen, skriver avisen Gazeta Wyborcza, der har gennemgået nøgletallene og talt med eksperter. Resultatet er et billede, som er alt andet end lyst for polakkerne.

  Cheføkonom i Bank BPH, Maja Goettig, forventer, at arbejdsløsheden ved udgangen af 2010 vil være nået op på 2,2 millioner, hvilket er 700.000 flere end i dag.

  Massefyringer

  En række virksomheder afskediger medarbejdere i stort tal. Luftfarts- og bilindustrien, samt byggeriet har allerede mærket nedgangen. Nu følger fyringer indenfor tekstilindustrien og på virksomheder, der fremstiller apparater til husholdningen.

  Tele og it-selskabet Telekomunikacja Polska meddeler at 2300 jobs skal væk, Bank PKP BP fyrer 1700, og Whirlpool fabrikken i Wroclaw afskediger 400 på grund af nedgang i efterspørgslen på vaskemaskiner og køleskabe.

  Ud over de mange afskedigelser bliver arbejdsløshedstallet påvirket af, at mange polakker vender hjem fra de lande, hvor de har haft job.

  Pessimisme i dansk bank

  Regeringens officielle forventning til den økonomiske udvikling i 2009 er en vækst i bruttonationalproduktet på 3,7 procent. Andre ser dog mere negativt på situationen.

  Erhvervsavisen Puls Biznesu udnævnte for nylig Danske Banks chefanalytiker Lars Christensen til den største pessimist af alle, da han forudsagde, at polsk økonomi i 2009 vil opleve en nedgang på -0,5 procent.

  Danske Bank fører også an, når det gælder negative forventninger til den polske industriproduktion. I fredagens udgave af nyhedsbrevet New Market Weekly, skriver banken, at den forventer et fald i industriproduktionen på 5 procent, når man sammenligner december 2009 med året før.

  Hidtil har de fleste økonomer været enige om, at faldet ville blive omkring én procent.