Ballade om Madonna koncert på historisk dag i Polen

  Madonna_plakater_i_Warszawa_overmalet_med_polsk_frihedssymbol_Polen_polennu

  Madonna-plakater er overmalet med PW symbolet (forkortelsen for de polske frihedskæmpere under Anden Verdenskrig, red.) i protest over hendes koncert i byen 1. august, på et års-dagen for opstanden i Warszawa. Foto: Boris Bomholdt.


  WARSZAWA: En koncert med Madonna på årsdagen for Warszawa Opstanden, har udløst ny opstand i Polen.


  Den 1. august skal sangerinden Madonna efter planen give koncert i Warszawa. Det er på 68. årsdagen for opstanden i Warszawa, der begyndte i 1944. At koncerten spilles på netop den dag i byen, har sat kog i de polske sind.

  Krav om flytning

  Veteraner fra Undergrundshæren under Anden Verdenskrig, og flere katolske grupper, har krævet af både Warszawa og arrangøren, at koncerten flyttes til en anden dato. Det er blevet afvist kategorisk.

  Kortfilm om opstand

  Arrangørerne er dog kommet protesterne i møde ved, at koncerten starter med en 2-3 minutters film om opstanden i 1944, der vises til minde om de polakker der kæmpede mod tyskerne i Warszawa ved krigens afslutning.

  Vigtig polsk historie

  Opstanden i Warszawa er en vigtig del i den polske historie. Da Stalins røde hær stod på Wislas østside, kæmpede den polske undergrundshær mod tyskerne på vestsiden. Tyskerne led store tab, men de russiske tropper kom aldrig polakkerne til undsætning, som det var ventet. Russerne forhindrede også amerikanske og engelsk fly i at nedkastet forsyninger til polakkerne.

  Afventende russere

  Først da mere end 200.000 polakker var dræbt, mest kvinder og børn, rykkede den Røde Hær mod vest, for at bekæmpe Hitlers tropper. Da tyskerne forlod Warszawa var det en by i ruiner, og Warszawa blev den næstmest bombede by under Anden Verdenskrig, kun overgået af hovedstaden Manila på Filippinerne.

  Flere protester

  Trods tilsagnet om at vise filmen om opstanden, er der stadig mange protester over arrangementet.

  Plakater om koncerten i Warszawa bliver mange steder overmalet med det symbol, som polske frihedskæmpere brugte i kampen mod nazi-tyskerne under Anden Verdenskrig.

  25 koncerter

  Madonna giver i alt 25 koncerter i Europa og Mellemøsten fra 29. maj til 21. august.