Ballade om russisk missil der har ramt Polen

russisk missil
Et russisk missil ramte en skov i Polen i december. Men først i april blev statsministeren orienteret. Nu undersøges de nærmere omstændigheder. Foto: MON.

BYDGOSZCZ: Et russisk missil har ramt Polen i december, men det er blevet holdt hemmeligt. Oppositionen kræver ministerens afgang.


Et russisk missil ramte et område tæt på byen Bydgoszcz i december. Men det blev først fundet i april. Sagen har udløst uro i det polske forsvar, og spørgsmålene hagler ned over regeringen og forsvarsministeren.

Statsminister Mateusz Morawiecki bekræfter, at han først blev informeret om hændelsen i april i år. Forsvarsminister Mariusz Błaszczak har givet den operative chef for de væbnede styrker skylden for at informationen ikke er nået frem. Men oppositionen i Polen giver forsvarsministeren skylden, og kræver hans afgang.

Russisk missil i skov

Den 27. april blev det meddelt, at militært personel og hemmelige tjenester havde sikret et område i en skov nær byen Bydgoszcz i det centrale Polen, hvor resterne af et russisk missil blev fundet. Det er blevet bekræftet, at det var et russisk KH-55 krydsermissil der blev fundet. Missilet blev affyret mod polsk luftrum den 16. december, og blev fulgt af polsk radarsystem, bekræftede den polske forsvarsminister torsdag.

Fejl eller test?

Den 16. december havde Rusland et storstilet angreb mod Ukraine, og det kan være et af de missiler.

Andre kilder oplyser, at det var et KH-55 krydsermissil uden sprængstoffer, der blev sendt ind i polsk luftrum, for at teste det polske luftforsvarssystem.

I december – da man observerede missilet – nægtede forsvarsministeren at sætte helikoptere i luften, for at se hvad det var for et missil eller anden genstand der havde ramt Polen. Han ville ikke forstyrre naboerne. Derfor giver oppositionen nu forsvarsministeren skylden for, at missilet ikke er blevet fundet tidligere. Han nægter dog at have afvist en anmodning om eftersøgning med helikoptere.

Forsvaret skal nu udarbejde en rapport, og først herefter vil der blive draget konsekvenser at de fire måneders uvidenhed om det russisk missil.