Berlin biograf aflyser event med Smolensk film

kaczynski_lech_film_smolensk
Fra filmen Smolensk, hvor præsident Lech Kaczynski taler med sin bror Jaroslaw i telefonen for sidste gang, 20 minutter før ulykken der kostede 96 polakker livet, fandt sted. PR-foto fra filmen Smolensk.

Skuespilleren Lech Lotocki spiller den afdøde polske præsident Lech Kaczynski i filmen Smolensk (2016). Her ses han i en scene fra filmen få minutter før det skæbnesvanger flystyrt ved indflyvningen til Smolensk lufthavnen i Rusland den 10. april 2010. PR-foto.


BERLIN: Polens nye ambassadør i den tyske hovedstad skal finde en ny biograf til en planlagt officiel visning af den nye Smolensk film.


Den nytiltrådt polske ambassadør i Berlin får ikke den fine velkomst i den tyske hovedstad, som han kunne have ønsket sig.

800 invitationer

Ambassadør Andrzej Przylebski, der blev indsat i juli, har nemlig udsendt 800 officielle invitationer til sin indsættelsesreception den 7. november med en visning af den nye Smolensk film. Men nu har biografen aflyst arrangementet.

Sikkerhedsgrunde

Den prestigefyldte Delphi Biograf i Berlin mener, at filmen er så kontroversiel, at de aflyser visningen af sikkerhedsmæssige grunde. Biografen vil gerne fastholde arrangementet med den polske ambassade, men så skal ambassadøren vælger en anden film.

Ikke bruges politisk

Biografen, som er en del af Berlina Festivalen, vil ikke være talerør for den nye ultrakonservative regering i Polen, som det udtrykkes. Filmen støtter et politisk formål, fordi den støtter Polens regerings opfattelse af ulykken, der er helt i kontrast med de officielle polske og russiske rapporter. Biografen vil ikke bidrage til konspirationer, der deler det polske folk, skriver flere tyske medier.

SE TRAILER
polennu.dk: Smolensk (2016)

Forsøger et andet sted

En talsmand for Polens ambassade i Berlin sagde fredag efter et mæglingsforsøg, at Polen nu vil forsøge at finde et andet sted til ambassadørens velkomstreception og visning af den kontroversielle Smolensk film.

Afstand til film

Afvisningen fra den prestigefyldte biograf, vil formentlig betyde at filmen ikke vil komme i de tyske biografer, skriver flere tyske medier.