Berømt præst fra kommunist tiden mindet overalt i Polen

Jerzy_Popieluszko_og_Lech_Walesa_i_Gdansk_godt_to_måneder_før_bortførelsen

Jerzy Popieluszko var i Gdansk to måneder før sin bortførelse. Her i selskab med Lech Walesa. Foto: Solidarnosc, Gdansk.


Solidarnosc-præsten Jerzy Popieluszko mindes overalt i Polen i dag for sin indsats mod kommunismen. En kamp der kostede ham livet for præcis 24 år siden.


Der er koncerter, gudstjenester og mange andre events i Polen i dag til minde om præsten Jerzy Popieluszko. Han blev bortført af det hemmelige politi (SB) den 19. oktober 1984 og pryglet til døde. Sandheden om, hvem der stod bag drabet, kom kun frem, fordi præstens chauffør, der var elitesoldat af uddannelse, slap fri ved at springe ud af bortførernes bil. Sandheden udløste et ramaskrig i Polen, og flere hundrede tusinder deltog i hans begravelse. Han blev 37 år gammel.

Solidarnosc præst

Jerzy Popieluszko blev præst i 1972 og var dengang politisk engageret. Han støttede de strejkende på Warszawa Stålværk i august 1980. Da krigsretstilstanden blev indført i december 1981, og flere tusinde Solidarnosc aktivister blev arresteret, organiserede Jerzy Popieluszko indsamlinger til de fængslede og deres familier til stor irritation for de kommunistiske magthavere. Myndighederne chikanerede konstant Jerzy Popieluszko og klagede ofte over præsten til den katolske kirke.

Selv om de personer, som udførte mordet er fundet og straffet, er det stadigvæk uklart, hvem der ’bestilte’ mordet på den populære præst. Jerzy Popieluszko er blevet polsk martyr i kampen mod kommunismen. Han døde i dag for 24 år siden.