Bødlen fra Katyn udpeget af russisk organisation

  Monument_for_Anden_Verdenskrig

  Monument i Polens hovedstad, Warszawa, til minde om de faldne under Anden Verdenskrig. Foto: Peter Malberg, polennu.dk.


  Den russiske borgerretsorganisation, Memorial Society, har fundet en liste med navnene på hemmelige sovjetiske agenter, der stod bag krigsforbrydelserne i Katyn i 1940, hvor cirka 22.000 polakker blev henrettet ved nakkeskud, skriver Gazeta Wyborcza.


  Manden, der er udpeget som den hovedansvarlige for massemordene ved Katyn i 1940, var Vasilij Blochin, der på det tidspunkt var 45 år gammel. Han arbejdede for KGB’s forløber, NKVD, som stod bag de makabre henrettelser af fremtrædende polakker i skovene ved Katyn, fremgår det af dokumenter som russiske forskere og menneskerettighedsforkæmpere har gravet frem.

  50.000 menneskeliv

  Blochin’s første ofre var systemkritikere, der fra 1927 blev likvideret og gennem næsten tredive år var det hans vigtigste opgave at fjerne modstandere af det kommunistiske Sovjetunionen. Ifølge de nye opdagelser var Blochin ansvarlig for mere end 50.000 menneskers død.

  Stalins betroede

  Optegnelserne viser også, at Blochin havde et fortroligt og personligt forhold til Sovjetunionens leder – Josef Stalin – der brugte Blochin til at fjerne mange af hans fjender, både de reelle og de opdigtede.

  Sovjetunionen – eller SNG – indrømmede først i 1992, at Katyn henrettelserne blev iværksat på personlig ordre fra Stalin, men havde siden 1940 påstået, at det var nazistiske soldater der var ansvarlig for henrettelserne. Rusland har igen siden 90’erne nægtet, både at anerkende massakren som folkedrab og at retsforfølge de skyldige, som stadig er i live.

  Russisk forsker bag opdagelser

  Det er den russiske forsker Nikita Pietrov, der sammen med den russiske borgerrettighedsorganisation Memorial Society har fundet listen med de russiske officerer fra NKVD – som var med i Katyn-massakren.

  Læs mere om Katyn på polennu.dk

  Hør DR udsendelsen ’Dr. Thramsens rapport’

  Læs om bogen ’Kraniet fra Katyn’