Borgmester-morder: Jeg er ude igen om to år

Den populære 53-årige borgmester i Gdansk, Pawel Adamowicz blev myrdet med en stor kniv. Borgmesteren døde dagen efter af sine kvæstelser. Her mindes Adamowicz på årsdagen for mordet. Privatfoto

GDANSK: Manden der angreb borgmester Pawel Adamowicz for et år siden, siger at han er ude af fængslet igen om to år, og at formanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski, skal være Polens diktator.


Mandag aften var det et år siden at Gdansk populære borgmester Pawel Adamowicz blev stukket ned med en lang kniv ved åbningen af Polens største landsindsamling, Det Store Juleorkester (WOSP). Selv om der er gået et år med efterforskning af mordet, er det fortsat sparsomt med detaljer om, hvad der gik forud.

Justitsminister Zbigniew Ziobro anklages for ikke at fortælle om efterforskningens resultater, og hvad det var der førte til at en 26-årige mand stak og dræbte Pawel Adamowicz på scenen ved showet. Flere mener, at mordet var politisk, og at det kun kunne finde sted, fordi den regeringskontrollerede tv-station TVP siden Kaczynski kom til magten i 2015, har kørt en sand hetz mod Gdansk-borgmesteren. Og noget tyder på de har ret.

Regeringskontrolleret hetz

I sidste uge fik Gdansk by – og den myrdede borgmester – nemlig medhold ved en domstol i Warszawa, i at TVP har kørt hetz mod Gdansk og Adamowicz, og at der skal bringes dementier på TVP i bedste sendetid for påstandene om Gdansk. TVP blev også dømt til at betale sagens omkostninger, og penge til sociale formål i Gdansk, som Adamowicz havde krævet før sin død. I 2018 har TVP omtalt Pawel Adamowicz 1773 gange, i gennemsnit fem gange om dagen. Og ingen af historierne om ham har været positive, tværtimod. Han beskyldes for at tage penge fra det store indsamlingsshow, ulovlige ejendomshandler, tysker-venlig, manden bag mafiaen i Gdansk, og indehaver af en masse konti i en falleret bank. Alt sammen for at stække den populære borgmester. Morderen fra Gdansk, Steffan W., havde adgang til TVP i fængslet.

13 januar 2019 om aftenen

Den 13. januar sidste år sniger gerningsmanden sig ind til WOSP-indsamlingsshowet, hvor borgmesteren står på scenen. Steffan W. venter tålmodigt, til det nøjagtig det tidspunkt, hvor fyrværkeriet går i gang. På slaget løber hen til borgmesteren, stikker ham fire gange præcist omkring hjertet. Da han har gjort det, vender han sig mod publikum med armene i vejret, som en fodboldspiller der lige har scoret.

Han går rundt på scenen, hvor ingen helt forstår hvad der er sket, og gerningsmanden tager så mikrofonen, og skriger ud mod folkemængden:

– Hej hej! Jeg hedder Stefan og jeg har været fængslet, selv om jeg er uskyldig. Det er Borgernes Platform (største oppositionsparti, red.) der har tortureret mig. Derfor er Adamowicz nu død, lød ordene fra gerningsmanden. Borgmesteren var godt nok et tidligere medlem af Borgernes Platform, men var senest valgt på sin egen liste, da regeringspartiet forsøgte at spænde ben for hans kandidatur med falske beskyldninger om skatteunddragelser. I det ”nye” Polen (efter 2015) kan justitsministeren egenhændigt rejse sigtelser. En politiker er ikke valgbar i Polen, hvis der er en verserende sag mod ham eller hende. Sagen blev aldrig rejst, da Borgernes Platform ikke turde genopstille Adamowicz af samme grund. Så lavede han sin egen liste, og blev alligevel genvalgt som borgmester, som det var sket uafbrudt siden 1998.

Sidste ord: Ikke så godt

Da borgmesteren bliver stukket, falder han sammen, mens han holder sig for maven. En deltager der forsøger at komme ham til undsætning, spørger ham hvordan han har det. Han får et kort svar: Ikke så godt… – det var borgmester Pawel Adamowicz sidste ord. Han døde af kvæstelserne lige efter, men blev genoplivet og opereret gennem fem timer. Men hans liv stod ikke til at redde. De fire stik ramte omkring hjertet, hvorfor det var umuligt for lægerne og hjertespecialisterne at redde hans liv, selv om hospitalet ellers har stor ekspertise på området.

Omhyggeligt planlagt

Steffan W. havde omhyggelig planlagt overfaldet. Han var kommet ind til festivalen på et udstedt pressekort, og havde forinden læst en bog, der handler om specialenhedernes brug af håndvåben. I bogen findes en nøjagtig drejebog for mordet teknisk set, og måden der skal stikkes på for at kniven går mellem ribbenene. Adamowicz var en stor mand, også i fysisk forstand, og meget større end gerningsmanden. Derfor havde Steffan W. også købt en speciel kniv med et blad på 14,5 cm og takker. Gerningsmanden var ædru under angrebet på borgmesteren, og der er heller ikke fundet hverken medicin eller rusmidler i hans blod. Politiet fandt “dreje”bogen i december sidste år.

Fængslet i fem år

I december 2018 – altså godt en måned før drabet – løslades den 26-årige Steffan W. fra fængslet i Gdańsk. Han har siddet inden i fem og et halvt år efter væbnede røverier mod banker og kreditforeninger.

I fængslet talte han meget om, at han var blevet uretfærdigt behandlet af politiet. Det gentog han overfor alle, også personalet, siger Jacek til onet.pl, en polak der delte 10-mandscelle med gerningsmanden.

– Han sagde det igen og igen til alle og enhver, at han var blevet uretfærdigt behandlet af politiet, anklagemyndighed, domstolene og fængselsvæsenet. Det kommer efter, at han i to af afsoningsårene sad i enecelle. Dengang fortalte han sin mor, at han var blevet tortureret og forgiftet i fængslet. Moren var bekymret for sin søn, og hun gik til fængselsledelsen med sin bekymring. Efter morens henvendelse bliver han overført til Szczecin, hvor han skal under psykiatrisk observation. Lægerne diagnosticerer ham som paranoid skizofreni, og han overføres igen til fængslet i Gdansk.

Advarslen der aldrig blev sendt

I november 2018 kontakter moren igen politiet bag om ryggen på sin søn. Under en udgang havde Steffan W. besøgt sin mor, og fortalte hende, at han nu ville lave et rigtig overfald, altså med rigtige våben. Inden løsladelsen kom han af den grund gennem ekstra psykolog og samtale forløb. På den baggrund skriver politiet også til fængslet, at der er frygt for at han vil udføre de kriminelle gerninger han taler om. Da Steffan W løslades, beslutter man sig for at orientere alle polske politikredse om at Steffan W. kan være farlig, fordi han fortæller til alle, at han vil udføre et overfald med en stor kniv. Det er usædvanligt at politiet træffer sådan en foranstaltning, men på grund af en intern fejl hos politiet, blev advarslen aldrig udsendt til landets politikredse. Nu har politiet igangsat en intern undersøgelse, for at finde ud af hvorfor advarslen om Steffan W. aldrig blev udsendt.

Brev til bror: Jeg er ude om to år

Stefan W. har efter mordet skrevet til sin bror:

– Jeg har gode nyheder. Jeg troede, at jeg ville få en livstidsdom, men tre psykiatere tror, at jeg var sindssyg, og det betyder, at jeg snart kan blive indlagt, formentlig på hospitalet i Starogard Gdański, og du kan besøge mig en gang hvert halve år. Jeg er der kun i to år, så er jeg væk igen…

Ikke PO-land

Den 8. december 2018, da han løslades, venter to af hans i alt fem brødre. De spørger ham, hvad hans plan er. Stefan W. fortæller at han ikke har nogen planer, at han sikkert vil være hjemløs for en tid, og at han vil rejse rundt med tog i Polen. Han vil under ingen omstændigheder blive i Gdansk området, da det er der hvor medlemmerne af partiet Borgernes Platform (PO) bor.

Da han blev spurgt hvad han ville leve af, svarede han, at han ikke er bekymret over det, da han takket være den nye PiS-regering kan regne med særlige fordele. Han vil finde et sted i Polen, hvor det er dem der bestemmer.

– Jeg vil gerne have, at Jaroslaw Kaczyński bliver diktator i Polen, sagde den 26-årige Steffan W., der myrdede Gdansk borgmesteren for et år siden.