Borgmester politianmelder PiS-topfolk for vold

En af de mest voldsramte lighedsmarcher i nyere tid i Polen, blev i weekenden gennemført for første gang i Bialystok, tæt på grænsen til Hviderusland. Marchen endte i vold og ballade, og nu politianmelder byens borgmester medlemmer af regeringspartiet for at stå bag volden – herunder regionsformanden og flere borgmestre kolleger. Privatfoto.


Borgmesteren i Bialystok, Tadeusz Truskolaski, vil indgive politianmeldelse mod en række topfolk fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Det sagde han på en pressekonference mandag. Han beskylder dem, og har sat navne på, for at stå bag volden og balladen i weekenden, da byen for første gang gennemførte en lighedsmarch eller regnbue-demonstration til fordel for minoriteter.

Borgmesteren, der var imod marchen fra begyndelsen, siger at vold og had under ingen omstændigheder kan accepteres eller tolereres. At aktive folkevalgte PiS-repræsentanter står bag volden, er ekstremt chokerende og overraskende, sagde han på pressemødet. Blandt de prominente PiS-folk han anklager er blandt andet regionsformanden.

Misbrug af demokratisk mandag

Borgmesteren anklager PiS-folkene for misbrug af deres demokratiske mandat, og at det er ødelæggende for det lokale selvstyre, at regeringspartiets folk har været aktive i at skabe og opildne til volden, der betød at mindst 20 er blevet anholdt efter at moddemonstranter overfaldt journalister, kvinder og børn. Politiet måtte bruge tåregas, hvilket er meget sjældent i Polen. Borgmesteren skældte også ud på den lokale fodboldklub, hvor flere af de mest rabiate deltagere i de voldelige moddemonstrationer, kom fra.

Nu er det op til anklagemyndigheden, at føre processen videre til domstolene. Borgmesteren oplyser, at han har leveret sikkert bevismateriale til politiet.