Borgmesterkandidat i problemer efter fodbold joke

patryka_jakiego_borgmester_kandidat_warszawa

Regeringspartiets spidskandidat i Warszawa Patryka Jakiego – også kaldet Jaki – er kommet galt afsted efter et hånligt opslag på Twitter og Facebook mod sine politiske modstandere. Arkivfoto.


WARSZAWA: Regeringspartiets borgmesterkandidat i den polske hovedstad har misbrugt et billede fra begravelse af Smolensk-offer til hån af politiske modstander. Donald Tusk kræver erstatning.


Det er blevet til lidt af et selvmål for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) kandidat til borgmesterposten i Warszawa, Patryka Jakiego, da han efter Tysklands nederlag ved VM i Rusland, lavede et opslag på Twitter og Facebook.

De græder for Tyskland

På opslaget viste borgmesterkandidaten et billede af EU-præsident Donald Tusk og formand for Borgernes Platform (PO) Grzegorz Schetyna i en situation hvor de begge har tårer i øjnene. Med en følgetekst skrev kandidaten, at de to personligheder græder på billedet fordi Tyskland har tabt. Modstandere af regeringspartiet betegnes af partimedlemmer som tysker-venlige – underforstået at de går mere op i Tysklands interesser end i Polens.

SE BILLEDE
polennu.dk: Donald Tusk og Grzegorz Schetyna

Udløst massiv kritik

Billedet af de to oppositionspolitikere stammer nemlig fra begravelsen af et af ofrene for Smolensk ulykken, som kostede den daværende præsident Lech Kaczynski og 95 andre polakker livet for otte år siden. Da Smolensk ulykken selvsagt er et traume for partiet, har den såkaldte ”fodbold-joke” udløst massiv kritik internt i partiet. Opslaget betegnes i disse VM-fodboldtider som et rent selvmål.

Det var ikke mig

Borgmesterkandidaten – der i daglig tale kaldes for Jaki – forsvarer sig med, at det ikke er ham selv, men en af hans medarbejdere der står bag misbrugen af billedet. I en kommentar mandag spørger den tidligere præsident Lech Walesa, hvordan kandidaten vil kunne styre en hovedstad, når han ikke engang er i stand til at styre sin egen stab.

Kræver erstatning

Donald Tusk har via en talsmand oplyst, at han vil kræve 30.000 zloty i erstatning af PiS-borgmesterkandidaten for misbrug af billedet. Den tidligere statsminister og nuværende EU-præsident har allerede doneret pengene til Polens største indsamling til godgørende formål, Det Store Juleorkester (WSOP), som regeringen modarbejder. Seneste ved at forbyde ambassader og andre nationale organisationer at deltage. Indsamlingen har fundet sted siden 1990erne, og trods Kaczynski-regeringens modstand mod indsamlingen, deltager Polens præsident Andrzej Duda hvert år i indsamlingen.

Der er lokal og regionalvalg i Polen til november.