Briterne kender ikke nok til Anden Verdenskrig

  Undergrundstationer og andre trafikale knudepunkter har været centrum for unge polakkers oplysningskampagne om de historiske kendsgerninger under krigen. Arkivfoto.


  LONDON: Polakker i England har lavet pr-fremstød for at fortælle briterne et par sandheder om krigen.


  En lille brochure med historiske fakta om Anden Verdenskrig skal rette op på britiske myte og misforståelser. Derfor har mange unge polakker været på gaderne i London i den seneste uge i forbindelse med 70 året for Anden Verdenskrigs start.

  Tvivlsomme informationer

  Og det er med god grund. Briternes kendskab til krigen er præget af informationerne i tiden lige efter, der i høj grad var præget af Sovjetunionens rolle, som en af sejrherrerne.

  De fleste briter har heller ingen anelse om den polske modstandskamp, om eksilregeringen (til trods for at den var i bl.a. London undere krigen, red.) og mange andre kendsgerninger og fakta om Polen under Anden Verdenskrig.

  Krigens start

  Mange briter tror f.eks. også at Anden Verdenskrig brød ud den 3. september 1939, da bl.a. Storbritannien og Frankrig erklærede Tyskland krig, men det gjorde den allerede den 1. september, da Tyskland angreb Polen ud for Westerplatte ved Gdansk.

  Polens rolle

  – Det er en pligt for enhver polak, også de unge, at fortælle sandheden om Anden Verdenskrig, især i en tid hvor mange forsøger, at ændre på de historiske kendsgerninger, siger Wojciech Tyczynski der er medlem af Sammenslutningen af polakker i Storbritannien til gazeta.pl.

  Slaget om England

  Undersøgelser har også vist, at kun de færreste uden for Polens grænser er klar over, at det var polakker der skaffede koder til den tyske Enigma-maskine, som betød at Tysklands u-både, der afskar de allieredes forsyninger fra USA, kunne lokaliseres og elimineres.

  Heller ikke mange ved, at den polske general Sikorski havde stor betydning for briterne under angrebene fra Nazityskland.

  Ingen hædersplads

  Da Sovjetunionen også var en af krigens sejrherrer blev polakkerne nægtet deltagelse ved sejrsparaden for Anden Verdenskrig i 1945. Den Røde Hærs henrettelse af mere end 24.000 højtstående polakker i Katyn skulle have været en del af Nurnberg-processen, men også den blev sløjfet efter pres fra Moskva.