Britisk afvisning af Europa bekymrer Polen

  warszawa_england_ud_af_eu_kulturpalads

  Selv om polakkerne gjorde hvad de kunne for at charmere briterne til at forblive i EU, så blev det alligevel til et nej ved afstemningen torsdag. Foto: Robert Szaban – Photo Creation, Warszawa.


  WARSZAWA: Folkeafstemningen i Storbritannien viste ikke den solidaritet som Polen havde ønsket af sig af hensyn til magtfordelingen i EU, af økonomiske årsager og af sikkerhedspolitiske grunde.


  Storbritannien har sagt nej, tak til EU.

  Polske bekymringer

  51,9 procent af briterne stemte for at forlade EU, mens 48,1 procent ønskede at blive. Resultatet kan få store konsekvenser for de mange polakker der har bosat sig på de britiske øer efter 2004, ligesom det svækker Polens indflydelse i EU, da briterne som Polen også stod uden for euro-samarbejdet.

  Falder i kurser og på børser

  Finansmarkederne har reageret på afstemningen, og de britiske aktier er røget ned med op til 30 procent i løbet af fredagen. Det engelske pund, er ligeledes blevet mindre værd – foreløbig cirka 10 procent. Men tallene vil svinge indtil markederne har overblik over virkningen af det britiske nej.

  Ny regeringschef

  Den britiske premierminister David Cameron sagde fredag morgen, at han ville træde tilbage i oktober efter nederlaget. Der er mildt sagt tale om et selvmål, da den britiske konservative regeringschefs parti selv har været med til at piske den anti-europæiske holdning i vejret, ligesom det er Cameron selv der har fundet på folkeafstemningen om forholdet til EU.

  Dårlig dag for Polen

  Det er en dårlig dag for Polen og for Europa …. beslutningen vil svække EU, blandt andet i forhold til Rusland, siger Polens Ryszard Czarnecki, der er næstformand i Europa-Parlamentet.

  -og internt i EU vil det gøre Tyskland og Frankrig stærkere, tilføjer han.

  Stadig NATO medlem

  Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski siger, at Storbritannien fortsat vil være en vigtig allieret for Polen, på trods af beslutningen om at forlade EU.

  – Storbritannien var, er og vil fortsat være en allieret på flere områder, og det er der ikke ændret på, og det handler om sikkerheden i Europa. Storbritannien vil fortsat være medlem af NATO, og vil fortsat være det transatlantisk land, der forbinder Europa med USA, siger Polens udenrigsminister til Polsk Radio.

  Konsekvenser

  Polske økonomer har advaret om, at et britisk nej vil få store økonomiske konsekvenser i Polen, ligesom den britiske exit også kan betyde et exit for de 400.000 polakker der er kommet til de britiske øer efter Polens indtræden i EU i 2004.

  Det man ikke dør af

  EU’s chef for Europarådet, den tidligere polske statsminister Donald Tusk sagde efter afstemningen:

  – Det man ikke dør af, bliver man stærkere af.

  Tusk sagde også, at EU må tage afstemningsresultatet alvorligt, og finde nye og bedre løsninger for samarbejdet i Europa.