Chopin fødselsdag fejret overalt i Polen

  Det er Chopin-år i Polen i 2009. Til næste år er det internationalt Chopin-år i anledningen af 200 året for hans fødsel.


  Polen fejrer sin mest berømte klassiske komponist nogensinde. Chopin blev født i disse dage for 199 år siden.


  Der har været travlt på den klassiske musik scene i Polen i de seneste dage.

  Det er nemlig 199 år siden, at Polens mest berømte komponist Chopin blev født. Den polske radio har haft en temadag om Chopin med koncerter, debatter, interviews og quizzer.

  Fødselsdagen usikker

  Familien Chopin fastholder, at deres kendte familiemedlem havde fødselsdag 1. marts 1810, men det fremgår hverken af hans fødselspapirer fra kirken ved Brochow, hvor han blev døbt, og heller ikke i hans fødselspapirer, hvor 22. februar er angivet som komponistens fødselsdag.

  Chopin år

  I Polen er 2009 udpeget som Chopin år, og til næste år – i 2010 – er det internationalt Chopin år i anledningen af 200 året for hans fødsel.

  4 år gammel

  Chopin blev født på Zelazowa Wola-godset i nærheden af Warszawa og begyndte at spille klaver allerede som 4-årig. Da han var syv år gammel fik han sine første kompositioner udgivet. Året efter gav han sin første offentlige koncert, bare 8 år gammel. Chopin voksede op i Warszawa, men rejste til Frankrig som 20-årig og tilbragte det meste af sit voksne liv i Paris.

  Hans far var fransk, moderen polsk. Den unge Frederic nåede akkurat at forlade Polen i tiden, inden russerne på ny besatte landet.