Corona-bøder for protester mod brevstemme lov

En kunstnergruppe, der ville have præsidentvalget aflyst midt i corona-krisen, har nu selv fået bøder for at bryde corona-lovgivningen. Foto: TVN.

WARSZAWA: Deltagerne i en demonstration mod loven om brevstemmer har fået bøder på 10.000 zloty for ikke at holde passende afstand.


Demonstranter er administrativt tilkendt bøder på 10.000 zloty, for ikke at holde passende afstand. Men deltagerne afviser, at de har overtrådt corona-loven.

14 meter langt brev

Den 6. maj, da Sejmen skulle vedtage en ny valglov der gjorde brevstemmer mulige til præsidentvalget, bar en gruppe kunstnere og demonstranter et 14 meter langt banner. Banneret var udformet som et brev med frimærke, adressen på parlamentet og med teksten: ”Lev, dø ikke” – som en opfordring til at udsætte præsidentvalget.

Deltagerne bar maske og synlige veste med reflekser, og fastholder at de overholdte reglerne om corona-afstand. Men politiet er af en anden opfattelse, og maskeret politi er mødt op på deltagernes adresser, og har uddelt bøder til de skyldige polakker.

Tvivl om skyld

– Fotos fra protest-auktionen viser dog, at deltagerne bærer banneret med 2,3 meters afstand, siger en repræsentant for kunstnergruppen fra Warszawa, der står bag protesten. Men det hjælper dem ikke meget her og nu. De skyldige har nemlig alligevel kun syv dage til at betale de 10.000 zloty, også selv om de anker afgørelsen og har beviser på deres uskyld. Pengene skal betales indenfor en uge – uanset hvad.

Bøden svarer til to måneders brutto gennemsnitsløn i Polen, og hvis man er på den lovbestemte mindsteløn, svarer det til fire måneders bruttoløn.

Polen kritiseres skarpt af EU for ændringer der svækker de demokratiske principper, ligesom der er rejst kritik over, at den polske justitsminister har fået mulighed for at rejse formelle anklagere mod polske borgere egenhændigt.

Har du lyst til at læse mere?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.