Danfoss flytter mere produktion til Polen

dansk_ambassadoer_danfoss
Danfoss har været på det polske marked i mange år. Billedet er fra koncernens 25-års jubilæum i Polen, hvor Danmarks ambassadør Ole Egberg Mikkelsen talte. Arkivfoto.

NORDBORG: Selv om mange internationale virksomheder trækker sig fra i Polen, så flytter Danfoss nu en stor del af sin jyske produktion til Polen.


Den danske Danfoss koncern, der med succes har virket i Polen i mange år, flytter nu mere produktion fra Viby, Vejle og Kolding, til Polen. Produktion etableres på Danfoss nuværende polske hovedkvarter i Polen, i Grodzisk ved Warszawa.

Trods usikkerhed

Det sker på et tidspunkt, hvor flere internationale virksomheder har bremset op for ny aktiviteter i Polen efter at det nuværende regeringsparti kom til magten. Polen oplever i øjeblikket et markant fald i investeringer, da den polske ledelse ikke vil følge de aftaler der er indgået med EU-landene. De nye nationalistiske tiltag har allerede været en dyr fornøjelse for de danske virksomheder indenfor blandt andet vindmølleindustrien og for redningstjenesten Falck, der ikke længere må betjene det polske marked.

En række nyere lovinitiativer favorisere de nationale virksomheder på bekostning af de udenlandske. Herunder også nye love om søndagslukning og ændringerne i et retsvæsen der er lammet af konflikter, har fået en lang række internationale virksomheder til at dæmpe aktiviteterne i Polen eller helt at trække sig fra markedet. Men ikke danske Danfoss.

– Beslutningen skyldes, at vi vil blive ved med at være konkurrencedygtige, og det er et led i vores overordnende strategi om at samle produktionen i større enheder, siger Mikkel Thrane, der er pressechef hos Danfoss til Jyske Vestkysten.

Flytningen gennemføres over de næste to år, og betyder, at mere end 300 arbejdspladser forsvinder fra Kolding. Danfoss lukker helt ned i Vejle og i Viby ved Aarhus.

– Det er rigtigt ærgerligt og kommer bag på os. Vi havde indtryk af, at Danfoss havde investeret i ny teknologi, automatiseret ret godt og skåret opgaver ind til benet. Jeg har svært ved at se, at det vil kunne fungere lige så godt i Polen, siger Peter Thuesen Andersen, formand for 3F Kolding, til Fagbladet 3F.