Danmark betaler 6 milliarder for polsk gasledning

Baltic Pipe
Der løber gas gennem Baltic Pipe, men aftalen om norsk gas gennem ledningen lader vente på sig. Byggeriet i Danmark er ramt af tekniske udfordringer og bliver forsinket, meddeler Energinet onsdag. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Danmarks klima- og energiminister har godkendt at betale næsten seks milliarder kroner til den norsk-dansk-polske gasledning, skriver polske medier.


Det polske fagblad Biznesalert skriver tirsdag, at den danske energi- og klimaminister Dan Jørgensen netop har godkendt Energinet’s investeringsplan for 2020-2023. Herunder også Baltic Pipe forbindelsen, der skal levere norsk gas gennem Danmark til Polen.

5,9 milliarder til hver

Danske Energinet, der står for forbindelse fra dansk side, skal betale 5,9 milliarder til projektet. Et tilsvarende beløb skal det polske modstykke, Gaz-System betale. Danske Energinet regner med, at de næsten 6 milliarder kroner, kommer retur gennem afgifter på gassen, når den sendes til Polen fra Norge.

LÆS MERE OM BALTIC PIPE HER: Energinet

baltic_pipe
Linieføringer af Baltic Pipe gasledningen. Grafik.

Stor modstand

Gasledningen har mødt stor modstand i Danmark, og flere borgergrupper har iværksat en underskriftsindsamling, for at tvinge det danske parlament til at tage stilling. Et såkaldt borgerforslag, der kræver 50.000 underskrifter.

Det danske tilsagn er nemlig alene givet fra ministeren skrivebord, og ikke gennem en beslutning der er taget i Folketinget. Utilfredsheden er naturligvis at finde blandt de 2.000 lodsejere, der bliver direkte påvirket af forbindelsen. Men også af miljø- og klimaforkæmpere, der mener at forbindelse strider mod Paris-klimaaftalens mål om at udfase fossile brændstoffer.

LÆS MERE OM MODSTANDEN: Sig nej til Baltic Pipe

Ny formand for gasledning

Tirsdag blev den tidligere minister og formand for Folketinget og FN Generalforsamlingen, Mogens Lykketoft, udpeget af klima og energiminister Dan Jørgensen til at være formand for den danske operatør, Energinet.

Mogens Lykketoft sammen med Lech Walesa under Nobel Fredspris modtagerens besøg i Danmark sidste år. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

– Siden jeg for fem år siden var formand for FN’s Generalforsamling under vedtagelsen af Verdensmålene og Klimaftalen i Paris, har jeg brugt det allermeste af min tid på kampen for bæredygtighed og klimamål. Som formand for Energinets bestyrelse skal jeg være med til at løfte meget store nye investeringer i energiforsyningen, så Danmark fortsat er i spidsen med omstilling fra fossile til bæredygtige energikilder. Det skal ske, samtidig med at vi fastholder vores tårnhøje forsyningssikkerhed og leverer effektivt og billigt til borgere og virksomheder. Jeg glæder mig meget til samarbejdet med klima-, energi og forsyningsministeren, med bestyrelseskolleger, koncernledelse og medarbejdere i Energinet, skriver Mogens Lykketoft i en pressemeddelelse.

Lykketoft afløser tidligere minister Lars Barfoed, der har været formand siden 2017. Udover Mogens Lykketoft træder også adm. direktør i brancheforeningen Dansk IT og tidligere minister Rikke Hvilshøj samt direktør i Metroselskabet Louise Høst ind i bestyrelsen.

Den nye Baltic Pipe gasledning skal efter planen tages i brug i slutningen af 2022.

Har du lyst til at læse mere? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.