Danmark hjælper Polen med Smolensk efterforskning

tupolev-tu-154-crash-in-smolensk

Vragdele fra præsidentens fly var spredt over flere kilometer den 10. april sidste år. Alle 96 ombordværende omkom. Danmark har støttet Polen i efterforskningsarbejdet. Arkivfoto.


WARSZAWA: Danmark hjælper Polen med opklaringsarbejdet ved Smolensk katastrofen, bl.a. er danskerne i gang med rekonstruktionerne af telefonsamtalerne ombord lige inden styrtet.


Den øverste militære anklager sendte en anmodning til Danmark i januar, men det er først kommet frem nu, hvor der netop er afgivet et resume af forløbet i forbindelse med efterforskningen af det tragiske flystyrt, der kostede 96 polakker livet, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

Telefonsamtale om bord

Danskere blev bedt om at identificere satellit telefonsamtalerne om bord på flyet i minutterne inden præsidentens fly styrtede i jorden.

Hvad talte Kaczynski brødre om?

De tidligere rapporter har vist, at den afdøde polske præsident Lech Kaczynski kort før styrtet ringede til sin bror Jaroslaw, der var blevet hjemme, fordi moderen var syg. Der er spekulationer om hvorvidt de to talt om landingen eller styrtet, men familiens advokat fastholder, at de to tvillingebrødre talte om deres mors helbred. Grundet sygdommen blev hun først orienteret om hendes søn død flere uger efter ulykken.

Støtte udefra

Ud over Danmark, har Polen bedt om assistance fra Rusland, USA og Hviderusland.