Danmarks cyklende ambassadør i Polen skal hjem

  ambassadoer_i_polen_cyklen_steen_hommel_polennu

  Danmarks ambassadør gennem fire år, Steen Hommel er blevet kendt som den cyklende ambassadør i Polen. Til august vender han tilbage til København. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Danmarks ambassadør Steen Hommel – kendt som den cyklende ambassadør – skal hjem efter fire succesfulde år i Polen.


  Danmarks succesfulde ambassadør i Polen siden 2012, Steen Hommel, stopper i Warszawa til august.

  Fire år på posten

  Steen Hommel skal til København igen, når hans udstationeringsperiode udløber i august. Han kom til Polen lige efter de polske og danske EU-formandskaber, og har været med helt i front i den mest travle periode i relationerne mellem Danmark og Polen.

  Og Steen Hommel har gjort det særdeles godt, siger flere samstemmende kilder i den polske hovedstad til polennu.dk.

  Ros fra erhvervsliv

  – Steen Hommel har i de seneste fire år udført et fantastisk stort, ambitiøst og succesfuldt stykke arbejde i Warszawa og han har ledet ambassaden på fineste vis, siger direktøren for Danske Bank i Polen, Carsten Thing og fortsætter:

  Venligt sind og gå-på-mod

  – Han har været ekstrem aktiv i sit virke, og har på fornemste vis promoveret Danmark, danske virksomheder og danskerne til Polen med sit utrættelige gå-på-mod og altid venlige sind, siger direktøren for Danske Bank til polennu.dk.

  Kulturlivet med

  Men der er ikke kun ros fra erhvervslivet. Også den dansk-polske filmmand Ole Wendorff-Østergaard, der blandt andet er co-producer og finansiel producer for Lars von Trier filmen, Antichrist, har også kun rosende ord til overs for den afgående ambassadør:

  Plads til grin

  – Steen har altid været et positivt indslag i Warszawa. Når man møder Steen til en reception eller et andet sted, har han trods de officielle forpligtelser, altid haft tid til et grin og en snak med os lokale ex-pats, siger Ole Wendorff-Østergaard.

  Kontroverser

  Det er en kendt sag, at der har været uenigheder mellem den danske og polske regering i de fire år Hommel har været i Polen. Seneste med forfatningsdomstolen og tidligere er bølgerne gået højt på blandt andet miljøområdet. Men Steen Hommel har altid haft et godt forhold til sine polske kolleger, og uenighederne har den danske ambassadør altid haft en meget afklaret tilgang til. Som diplomaten Steen Hommel selv har udtrykt det gentagne gange:

  – Vi er enige om at være uenige.

  Utraditionel ambassadør

  Den danske ambassadør har markeret sig positivt i Polen, og han har haft mod og gennemslagskraft til at gøre ting, som ambassadører normalt ikke er kendt for, mener polennu.dk. F.eks. har Steen Hommel blandt kolleger og polske presse fået tilnavnet: Den cyklende ambassadør. Det ekstra navn har han fået, fordi han aktivt har promoveret cykling som en dansk løsning på transportproblemer og bedre livsstil. Og noget er der sket på dette område i Polen.

  Den danske cykelkultur

  For bare fem år siden var der flere politibiler end cyklister, når der skulle demonstreres for bedre vilkår for cyklister i Warszawa. De senere år har cykeldemonstrationen udviklet sig til et tilløbsstykke, og polakkerne har taget den danske livsstil til sig, en udvikling som Steen Hommel aktivt i tale og handling uden tvivl har påvirket.

  Stor udskiftning

  Det er ikke alene ambassadør Steen Hommel der stoppe på ambassaden i Warszawa denne sommer. Også hans stedfortræder Peter Skøtt, forsvarsattache Jan Østrup-Møller og lederen af handelsafdelingen Jens Thomsen stopper som Danmarks repræsentanter i Polen.

  Afsked med Polen

  polennu.dk vil forsøge at få en samtale med den afgående ambassadør Steen Hommel, om hans vigtigste erfaringer og sjoveste oplevelser i mødet med polakkerne og Polen.