Danmarks statsminister mindes Auschwitz i Jerusalem

Danmarks statsminister Mette Frederiksen deltager i markeringen af 75 året for befrielsen af Auschwitz- Birkenau i Jerusalem, sammen med statsledere fra det meste af verden. Dog ikke fra Polen. Foto: Lars Møller. Pressemøde på Marienborg med Statsminister Mette Frederiksen og den kommende Formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel. Foto: Lars Møller

KØBENHAVN: Danmarks statsminister Mette Frederiksen er i Jerusalem for at markere 75-året for befrielsen af Auschwitz. Polens præsident har meldt afbud.


Statsminister Mette Frederiksen er i Israel for at markere 75-året for befrielsen af den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau ved Krakow.

Onsdag deltager Frederiksen i den officielle middag i præsident Rivlins residens og i mindehøjtideligheden på Yad Vashem i Jerusalem, der er mindested for holocaust. Polens præsident Andrzej Duda er også inviteret med, men har meldt afbud fordi den russiske præsident Vladimir Putin skal tale, og ikke ham. Det var ukrainere fra den Røde Hær, der befriede lejren for nazististerne den 27. januar i 1945.

Den danske statsminister vil også mødes med danske jøder, der overlevede Auschwitz og som i dag bor i Israel.

Mette Frederiksen udtaler

– De nazistiske udryddelseslejre repræsenterer et særligt tragisk og umenneskelige vidnesbyrd om, hvor brutalt og livstruende det var at være af jødisk oprindelse. Befrielsen af Auschwitz står centralt i erindringen. Vi og kommende generationer må blive ved med at lytte, lære og mindes, så de historiske grusomheder ikke gentager sig, sagde Mette Frederiksen inden afrejsen.

– Antisemitisme har ingen plads i verden eller i Danmark. Jødiske samfund skal – som alle andre – kunne leve trygt og sikkert i Danmark. Det står regeringen vagt om og yder den beskyttelse, der desværre er brug for. Forholdet mellem Israel og Danmark hviler på en solid historisk bund, siger Mette Frederiksen.

Danmarks statsminister rejser hjem igen fredag.