Halvdelen af verdens cirka 4.000 bison bor i Bialowieza skoven i det østlige Polen. For fem år siden kom syv bison fra den polske urskov til Bornholm. Arkivfoto.
ALMINDINGEN: Endnu en efterkommer af de polske bisonokser, der kom til Bornholm i 2012, er død. Nu er den bornholmske bisonbestand på 15.
Naturstyrelsen fandt i sidste uge en 2-årig bisontyr død i bisonskoven i Almindingen. Den døde bison har været svækket gennem et stykke tid og er sandsynligvis blevet offer for bisonflokkens hakkeorden, oplyser Søren Friese, der er skovrider på Bornholm.
– Vi importerede syv bison fra Polen i 2012, og de har produceret 13 kalve, oplyser Søren Friese til polennu.dk.
Med det seneste dødsfald er i alt to bornholmske bison med polske rødder afgået ved døden. Det er dog stadig en meget lav dødelighed sammenlignet med andre bisonprojekter. Udover de to kalve er tre af de oprindelige syv bisonokser fra det østlige Polen døde; to køer og en tyr. Bisonflokken er dermed nu på i alt 15 dyr.
Udstødt og dræbt
Naturstyrelsen oplyser, at en dyrlægeundersøgelse har vist, at den døde bison havde indre blødninger som tyder på, at den er blevet stanget af andre bisoner i flokken. Det vurderes til at være den sandsynlige dødsårsag. Den døde bison har gennem et stykke tid været svækket og har ikke gået sammen med resten af flokken. Og kombinationen af en generel svækkelse og hårdhændet behandling fra andre medlemmer af flokken har altså været mere, end den kunne klare.
Bison i Danmarks vilde natur
For omkring otte tusinde år siden levede den europæiske bison også i Danmark. Det ved Naturstyrelsen fra fund af knogler fra den tid. Sammen med bisonoksen levede andre store pattedyr som kronhjort, elsdyr, vildhest, vildsvin, ulv og los i datidens lysåbne danske skov.
Enkelte fund af bisonknogler er aldersbestemt til at være af yngre dato. Det kan tyde på, at strejfende bisonokser af og til har søgt mod nord og nået op til vore breddegrader.
Uddød i naturen
Den europæiske bison er et skovdyr, der langt op i middelalderen var udbredt over store dele af Europa. Efterhånden som skoven forsvandt for at skaffe landbrugsjord, blev bisonoksen trængt. I slutningen af 1700 tallet var bisonoksens fortrængt til to sidste udbredelsesområder. I Bialowieza skovene holdt en større bestand endnu til. En anden langt mindre bestand levede i Kaukasus bjergene. Med udbruddet af Første Verdenskrig i 1914 kom bisonoksens sidste levesteder i frontzone. De to sidste bisonbestande overlevede ikke krig og krybskytteri. Den europæiske bison var i 1919 uddød i naturen, oplyser Naturstyrelsen.
Tysk-polsk samarbejde
Der levede imidlertid enkelte dyr i en række zoologiske haver og dyreparker. Med initiativ fra Frankfurt Zoo lykkedes det i samarbejde med polske zoologer at sætte gang i et internationalt samarbejde om avl. De sidste omkring 45 bisonokser, der levede i forskellige zoologiske haver, blev grundstammen til en ny bestand. Den europæiske bison blev reddet på stregen. I dag er verdens samlede bestand af europæisk bison på omkring 4.000 dyr, hvoraf halvdelen lever i Bialowieza skoven. Det er også herfra de 6 bisonkøer, som nu lever i Almindingen, kommer fra.
LÆS MERE
Eksternt link: Bison på Bornholm