Dansk energiselskab overvejer elkabel til Polen

  kabel_skib_polen_energinet_polennu

  Det bliver et skib som dette der skal nedlægge elkabler på bunden af Østersøen, hvis der bygges en ny elledning mellem Danmark og Polen, som det anbefales i ny rapport. Foto: Energinet.dk.


  KØBENHAVN: Et nyt elkabel mellem Polen og Danmark kan være løsningen for at hindre strømafbrydelser i Østdanmark, skriver Ingeniøren.


  Tidligere på året blev tanken om en gasledning mellem Polen og Danmark lanceret, og inden årets udgang skal en undersøgelse skabe grundlag for en endelig beslutning.

  Først gas – så el

  Polen vil have en gasledning bygget inden landets gasaftale med Rusland udløber i 2021. Men nu kan der også være en el ledning på vej mellem Danmark og Polen, denne gang for at sikre elforsyningen til Østdanmark, skriver Ingeniøren.

  Mangel på el

  Det er en af de løsninger, som Energinet.dk nu kigger på for at kunne afhjælpe manglen på kraftværkseffekt i Danmark, som allerede i dag øger risikoen for strømafbrydelser i Østdanmark. Det fremgår af det statslige selskab Energinet’s rapport om Forsyningssikkerheden i Danmark i 2016, som netop er udkommet, skriver Ingeniøren.

  LÆS RAPPORT
  Energinet.dk: Elforsyningssikkerhed i Danmark

  Ikke akut

  Der har i Danmark i 2015 endnu ikke været tilfælde, som har indikeret mangel på effekt, hverken ved afbrud af forbrugere eller utilstrækkelig kapacitet på markedet.

  Rapporten slår da også fast, at der efter selskabets vurdering, endnu ikke er problemer med forsyningssikkerheden i Danmark. I 2015 havde forbrugerne strøm i stikkontakten i mere end 99,99 pct. af tiden.

  Ingen her og nu løsninger

  Stine Grenaae Jensen fra Energinet.dk erkender, at det kan knibe med her-og-nu løsninger:

  – Kabler til Polen og til Jylland er mere langsigtede løsninger, som vi undersøger, men dem vil der også være brug for, da vores analyser viser, at effektsituationen igen vil blive presset efter 2025, siger Stine Grenaae Jensen til Ingeniøren.