Dansk filmmand roser Polens største filmfestival

  40_gdynia_film_festival_polen_Ole_Wendorff-Østergaard_2015_40_polennu_jens_mørch_2015
  Den dansk-polske filmmand Ole Østergaard til Polens største filmfestival i Gdynia. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

  Den danske filmproducent Ole Wendorff-Østergaard på den 40. udgave af Gdynia Filmfestival foran det nye filmcenter i byen, der blev indviet søndag. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  GDYNIA: Den danske filmmand Ole Wendorff-Østergaard roser Polens største filmfestival for innovation, effektivitet og kreativitet.


  Den danske filmmand Ole Wendorff-Østergaard er fuld af beundring over den polske filmindustri, der i disse dage er samlet til den vigtigste filmfestival i Polen – Gdynia Filmfestival.

  Vigtigste filmfestival

  – Gdynia Filmfestival er det vigtigste samlingspunkt for det seneste års produktioner af polske film, siger Ole Wendorff-Østergaard til polennu.dk.

  – Det er her alle polske filmfolk samles, og i år er 18 polske film nomineret til hovedkonkurrencen i kampen om de Gyldne Løver, siger Ole Østergaard.

  Vigtigere end Cannes og Berlin

  Selv om det er de store filmfestivaler i Berlin og Cannes, der er de vigtigste for mange internationale filmfolk, så er det for de polske filmdistributører langt vigtigere at vinde i Gdynia end i Berlin og Cannes, fortæller Wendorff-Østergaard.

  Sikker succes

  – Det er ikke alle polakker der kender til de store internationale filmfestivaler, men alle polakker kender Gdynia Filmfestival, der i år kan fejre 40 års jubilæum, siger Ole Wendorff-Østergaard. En hæder i Gdynia betyder automatisk et godt salg af biografbilletter i Polen, siger den danske filmmand.

  Godt organiseret

  – Det er en fantastik godt organiseret filmfestival, de er meget dygtige, der er styr på det hele, og så har de også elever fra Gdynia Filmskole at trække på til festivalen, som har cirka 3.000 deltagere fra den polske filmindustri. Hertil kommer et antal inviterede udenlandske gæster og andre filminteresserede polakker.

  Sommer endnu

  Årstiden for festivalen er også helt perfekt. Det er stadig sommer i Polen, og i går var her 30 grader – og sådan er det ofte til festivalen, selvom den altid ligger i midten af september, siger en tilfreds Ole Wendorff-Østergaard.

  Dansk tema

  Ole Wendorff-Østergaard er i Gdynia for ottende gang, og sidste år var han en del af den danske delegation, da festivalen havde fokus på Danmark og danske film. Her deltog han i paneldebat med danske og polske producenter.

  Fra dansk side deltog – ud over Ole Wendorff-Østergaard – også Anders Refn og Rumle Hammerich. Sidstnævnte er blandt andet instruktør på de kommende afsnit af den dansk-svensk produktion Broen, der får premiere på dansk tv i slutningen af denne måned.

  Tabt sit hjerte

  Ole Wendorff-Østergaards hjerte banker for film og Polen, og så meget at han i dag bor i Polen og fortsat laver film. Da han for otte år siden var i Polen som co-producer og finansiel producer for Lars von Trier filmen, Antichrist, tabte han nemlig selv sit hjerte i Polen.

  I dag er han gift og har barn sammen med en af de mest markante personligheder i det Polske Filminstitut.

  Fremgang for polsk film

  Polsk film er i fremgang, og interessen for film i Polen er stærkt stigende.

  – Mens man i mange andre lande lukker biografer, så åbner man konstant nye i Polen, siger Ole Wendorff-Østergaard.

  – Man skal huske på, at det først var fra 1989 at polakkerne fik mulighed for at fortælle de historier og komme med den kritik, som der ikke var mulig for under kommunismen i Polen, hvis man havde sit liv kært, siger Ole Wendorff-Østergaard.

  Fra Zentropa

  Før den danske filmmand slog sig ned i Polen, havde Wendorff-Østergaard i tre år arbejdet for det danske filmselskab Zentropa, der står bag blandt andet Lars von Triers film.

  Festivalen, der åbnede mandag, slutter lørdag med uddeling af priser til de bedste polske film i det forgangne år.