Dansk firma laver vikarbureau for polske arbejdere

  job_arbejdsløshed_polen_beskæftigelse_jens_mørch_polennu

  Polske arbejdere der vil til Danmark kan snart søge job hos danske virksomheder i Polen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Entreprenørfirmaet NCC åbner eget vikarbureau i Polen for at hyre faglærte polakker til byggepladser i Danmark.


  Vi kommer ikke uden om den udenlandske arbejdskraft i Danmark, og derfor kan vi lige så godt hente den selv. Det er filosofien bag et nyt tiltag i entreprenørfirmaet Nordic Construction Company (NCC), skriver dr.dk.

  NCC vil til sommer åbne sit eget vikarbureau i Polen og hyre faglærte, polske bygningsarbejdere til blandt andet firmaets byggepladser i Danmark.

  Dansk arbejdskraft findes ikke

  – Særligt i den seneste tid er der virkelig kommet gang i hjulene i byggeriet. Udfordringen er, at hvis vi vinder en stor opgave i morgen, som vi skal til at udføre i næste uge, skal vi have arbejdskraft her og nu. Og hvis vi taler om at skaffe 50-200 så hurtigt, kan vi ganske enkelt ikke finde dem i Danmark. Derfor må vi til udlandet, siger direktør i NCC, Martin Manthorpe til dr.dk.

  Den fremskudte post i Polen får navnet NCC Montage, og i første omgang regner firmaet med at skulle rekruttere årligt 200-300 bygningsarbejdere til NCC-byggepladser.

  Uden om underentreprenør

  Men en anden vigtig målsætning med projektet er at kunne ansætte helt uden om udenlandske underentreprenører, der i en lang række tilfælde har været involveret i sager om social dumping.
  Der findes eksempler på, at udenlandske arbejdere i Danmark har arbejdet 60 timer om ugen seks dage om ugen, men kun fået løn for 37 timer – og til lønninger helt ned på 55 kroner i timen.

  Undgå social dumping

  NCC har selv været indblandet i tre sager om social dumping via underentreprenører. Og den slags vil firmaet gerne undgå i fremtiden.

  – Vi erfarede, at der var nogle udenlandske entreprenører og vikarbureauer, som ikke kunne finde ud af at håndtere tingene. For eksempel stemte den enkelte arbejders lønseddel ikke overens med arbejdssedlen. Når man som firma har været tilstrækkeligt meget af den slags igennem, sætter man jo alle mulige kontrolrutiner op. Det har været meget ressourcekrævende for os. Så i stedet fandt vi på at etablere vikarbureauet for at sikre, at det hele sker på en ordentlig og styret måde, siger direktør i NCC, Martin Manthorpe.