Dansk kulturinstitut lukker og slukker i Polen

Det Danske Kulturinstitut i Warszawa har stået mange store og små events i Polen med dansk kultur i centrum. Seneste da Kronprinseparret HKH Mary og Frederik besøgte Warszawa i november, hvor de blandt andet deltog i en festforestilling i Kulturpaladset i anledning af 100 året for dansk-polsk samarbejde. Til venstre ses instituttets lederen i Polen året ud, Boguslawa Sochanska. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Dansk Kulturinstitut i Warszawa lukker i år. Ledelsen i Danmark vil i stedet satse på nye lande, efter mange års succes i Polen, siger direktør Camilla Mordhorst.


Siden 1994 har Det Danske Kulturinstitut haft kontor i Warszawa, hvorfra det danske kulturliv er blevet markedsført og gjort kendt for polakkerne. Men i år er det slut.

Gode resultater

– I november fejrede vi de 100 års dansk-polske relationer med en lang række arrangementer i Polen, og i dag er det dansk-polske samarbejde meget stærkt, og vi har opnået gode resultater i Polen, siger direktør Camilla Mordhorst til polennu.dk.

– Men tiden er inde til at gå nye veje, og vi har ikke ressourcer til mere end seks-syv institutter over hele verden, og dem skal vi prioritere hvor vi mener vi opnår de bedste resultater, hvor vi kan gøre en større forskel end i dag i Polen, siger Mordhorst.

– Der er mange fora i dag, hvor kulturlivet mellem medlemslandene i EU har gode kår, og derfor ser vi andre steder hen og mod nye indsatsområder i en ny global tidsalder, siger direktøren.

Ville gerne fortsætte

– Hvis vi havde kræfterne til det ville vi gerne fortsætte i Polen, men vi er tvunget til at prioritere anderledes. Vi fastholder vores kontor i Riga som det eneste i Central- og Østeuropa, men det er fordi indsatsen rettet mod blandt andet Ukraine, koordineres fra kontoret i Riga.

Direktøren afviser, at beslutningen har noget at gøre med de aktuelle konflikter mellem EU og den polske regering.

Det Danske Kulturinstitut blev etableret på initiativ af direktør og lektor Folmer Wisti i 1940, den gang var navnet Det Danske Selskab, og Wisti var leder af instituttet fra begyndelsen og frem til hans pensionering i 1983.