Dansk musikfestival med stærkt polsk islæt

ensemble-nordly-2011

Den festlige åbningskoncert spilles af Ensemble Nordlys, der sidste år debuterede i Carnegie Hall, New York. Aftenens program er kendetegnet af eventyr og fantasi og begynder med Schumanns romantiske ”Märchenerzählungen” (eventyrfortællinger). De efterfølges af ”Shadow, Inc.”, som er skrevet til Ensemble Nordlys over H.C. Andersens eventyr ”Skyggen” af dette års polske festivalkomponist, Rafal Augustyn. Koncerten afsluttes med Chopins virtuose klavertrio, som han komponerede kun 18 år gammel. Foto: Rudersdal Sommerkoncerter.


RUDERSDAL: Ny klassisk musikfestival gentager succes fra sidste år. Ti koncerter bliver det til over tre uger.


‘Rudersdal Sommerkoncerter’ er en ny dansk musikfestival. Den blev grundlagt sidste år og torsdag 28. juli åbner den igen dørene for en festival, der præsenterer ti koncerter på godt og vel tre uger.
Ved flere af koncerterne spilles der polsk musik – bl.a. af den i år 60-årige komponist, Rafal Augustyn.

Polsk hovednavn

‘Rudersdal sommerkoncerter’ byder på 10 koncerter: kammerkoncerter med førende danske og udenlandske ensembler, en familiekoncert samt i lighed med sidste år en festlig udendørs afslutningskoncert med traditionel klezmer – den medrivende musik med østeuropæisk-jødiske rødder.

Programmet i år rummer i høj grad musik af årets festivalkomponister: Danske Ib Nørholm og polske Rafal Augustyn. De kan begge fejre runde fødselsdage i år, Ib Nørholm 80 år og Rafal Augustyn 60 år, og deres musik vil være at finde på flere af koncertprogrammerne.

Seks ud af ti

Rudersdal Sommerkoncerter har som nævnt inviteret den polske komponist Rafal Augustyn til at være en af årets to festivalkomponister. Hans musik bliver opført på 6 af festivalens 10 koncerter, bl.a. ved åbningskoncerten den 28. juli kl. 20 på Skodsborg Kurhotel & Spa. Her spiller Ensemble Nordlys hans ‘Shadow Inc.’, som er tilegnet ensemblet og skrevet med inspiration fra H.C. Andersens eventyr ‘Skyggen’. Derudover byder festivalen også på musik af Szymanowski og Chopin.

På jagt efter en spændende komponist

Violinist og kunstnerisk leder af Rudersdal Sommerkoncerter Christine Pryn lærte Augustyn at kende for 11 år siden. Hun havde hørt et program i DR om polsk musikliv, og underlægningsmusikken fangede hende. Et opkald til lytterservice afklarede, at der var tale om musik af Rafal Augustyn, og efter at have søgt i flere år, fandt hun endelig frem til ham (det var før man kunne “google” alt og alle). Siden har de samarbejdet om en lang række projekter både i Danmark og Polen, og polsk musik har i det hele taget Christine Pryns interesse.

Rafal Augustyn er født i 1951 og uddannet bl.a. hos Górecki i Katowice. Derudover har han en universitetsuddannelse i polsk sprog, kultur og litteratur. Han har skrevet både kammer- og orkestermusik og er blevet opført at anerkendte kunstnere.

Ung strygekvartet fra Krakow

Rudersdal Sommerkoncerter byder også velkommen til et polsk ensemble, den unge strygekvartet Airis Quartet fra Krakow. De fire unge kvinder er alle født mellem 1986 og 1988 og modtog sidste år “Danish Polish Friendship Prize”, som er indstiftet af Rudersdal Sommerkoncerter. Prisen er engagement ved dette års festival, og kvartetten optræder henholdsvis den 29. juli kl. 20 på Skodsborg Kurhotel & Spa og den 1. august kl. 20 i Birkerød Kirke.

LÆS MERE
Eksternt link: Rudersdal Sommerkoncerter